College moet met de billen bloot over eiwittransitie

04 mrt 2019, 11:10 Actueel
groenten
Pixabay

De Partij voor de Dieren heeft het college een aantal tips gestuurd om de doelstelling van een duurzame bedrijfsvoering waar te maken. Daar maakt onder meer de eiwittransitie deel van uit, als het aan de PvdD ligt. De hamvraag is: gaat Zaanstad meedoen aan landelijke initiatieven dan wel het goede voorbeeld volgen of tenminste kennis nemen van iniatiatieven elders?

De fractie verwijst in schriftelijke vragen onder meer naar de tweede editie van de Week zonder Vlees , die gehouden wordt van 11 tot 18 maart. Daar doen dit jaar 69 partners aan mee, waaronder een aantal grote retailers als Albert Heijn, Aldi en Lidl. Waarom de vleesproductie niet bijdraagt aan duurzaamheid staat nog eens helder in het rapport De echte prijs van vlees van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft, dat berekende dat als alle kosten voor het bestrijden van schade aan het milieu, het klimaat, aan diergezondheid en de biodiversiteit é n alle subsidies voor de intensieve veehouderij zouden worden doorberekend in de verkoopprijzen, varkensvlees 53 procent duurder zou worden, kippenvlees 26 procent en rundvlees gemiddeld 40 procent.

Zuivel van 't menu in Canada

De Partij voor de Dieren verwijst ook naar het besluit van de Canadese regering om melk niet langer op te nemen in hun versie van de Schijf van Vijf, de

Food Guide

. Voor het eerst in de geschiedenis van deze voedingsgids wordt zuivel nauwelijks genoemd in de richtlijnen voor een gezond dieet.

[embed][/embed]

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

De laatste publicatie die de PvdD onder de aandacht van het college brengt is een artikel van de NOS , waarin gemeld wordt dat diners van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voortaan standaard vegetarisch zijn . Wie toch vlees of vis wil moet dat van tevoren doorgeven. De Kamerfractie van de PvdD zag dat verzoek ingewilligd, maar om ook zuivelproducten daarbij te voegen ging de minister te ver. Eerste Kamerlid Henriëtte Prast van D66 ontwikkelde het concept Carnivoor? Geef het door! Maaltijden zijn dan standaard plantaardig, tenzij. De Duitse regering besloot eerder al dat alle regeringsdiners in principe vegetarisch zijn.

Doet Zaanstad mee?

De Zaanse afdeling van de Partij voor de Dieren wil nu - snel, want het is tenslotte bijna 11 maart - weten of het college bereid is om mee te doen aan de Week zonder Vlees en om het principe

Carnivoor? Geef het door!

binnen de gemeente in te voeren. Daarnaast hoort de fractie graag of er het afgelopen jaar initiatieven zijn ontplooid om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen en zo ja, tot welk resultaat die hebben geleid.