Bushokje van de toekomst gaat langer mee en is herbruikbaar

18 mrt , 9:04 Actueel
screenshot 20250318 090815
Vervoerregio Amsterdam

De Vervoerregio Amsterdam heeft 67 bushokjes laten ontwerpen die volledig circulair zijn. Ze zijn modulair, waardoor beschadigde delen gemakkelijk vervangen kunnen worden. Vrijwel alle materialen zijn herbruikbaar als de haltes aan het eind van hun levensduur zijn.

 Outdoor Furniture Nederland won de aanbesteding van het zogenoemde haltemeubilair en plaatst de nieuwe bushokjes.  Daarnaast onderzoekt het samenwerkingsverband welke grondstoffen er in het OV-systeem zitten om beter te begrijpen welke materialen in het openbaar vervoer gebruikt worden en hoe deze duurzamer kunnen worden ingezet. Gisteren begon de Week van de Circulaire Economie. In een lineaire economie worden producten gemaakt, gebruikt en daarna weggegooid. Dit zorgt voor veel afval en verspilling van grondstoffen. In een circulaire economie worden producten en materialen zo ontworpen dat ze langer meegaan en hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

Kleine keuzes

'Veel mensen vinden circulariteit een abstract begrip. Toch zitten er hele praktische en eenvoudige dingen in. Denk aan een broodtrommel gebruiken in plaats van steeds een plastic zakje weggooien. Of het kopen van tweedehands spullen. Circulariteit zit vaak in kleine keuzes die veel impact kunnen hebben,' zegt beleidsadviseur Monique Vloeijberghs van de Vervoerregio. Die werkt samen met gemeenten en vervoerders om mobiliteit duurzamer te maken.

Dit betekent onder andere slimmere materiaalkeuzes bij de aanleg van infrastructuur, zoals bruggen en fietspaden, herbruikbare of gerecyclede materialen inzetten voor OV-haltes en bussen, trams en metro’s en energiezuinige oplossingen toepassen, zoals circulaire bruggen en laadpalen voor elektrische voertuigen.