De brandweerkazerne in de Botenmakersstraat in Zaandam gaat verdwijnen en wordt samengevoegd met de post aan het Prins Bernhardplein. Die krijgt een 24/7-bezetting met minimaal acht beroepsbrandweermensen voor de tankautospuit, het redvoertuig en het waterongevallenvoertuig .
Dat heeft het Allemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland besloten in het kader van
het toekomstbestendig maken van de brandweerzorg. De basisbrandweerzorg in Zaanstad en de specialistische taken in de hele regio staan onder druk. Om die te verlichten zijn in de komende drie jaar een aantal urgente ingrepen nodig, met de focus op de basisbrandweerzorg in Zaanstad Zuid en de redvoertuigen en duikteams in de hele regio.
Wormerveer
De post in Wormerveer wordt ook een 24/7 bezette kazerne, met minimaal twee beroepsbrandweermensen. De vrijwillige brandweer blijft een belangrijke pijler. 'Door de brandweerzorg op deze wijze in te richten ontstaat een gegarandeerde beschikbaarheid van de tankautospuit in Zaanstad Zuid en van redvoertuigen en duikteams in de gehele regio. Ook ontstaat een solide, toekomstbestendige basis met garantie op beschikbaarheid. Een bijkomend groot voordeel is dat posten Purmerend en Prins Bernhardplein op identieke wijze georganiseerd worden,' aldus het algemeen bestuur in een brief aan Zaanstad.
Mede omdat gemeenten een sluitende vierjarenbegroting aan de provincie willen overleggen is de uitwerking van deze eerste fase over een langere periode doorgerekend. Hierbij is rekening gehouden met een - nog onzekere - bijdrage van het Rijk. De veiligheidsregio rekent op maximaal zo'n 1.020.000 euro. Voor 2024 is 2,5 miljoen euro begroot voor het werven van een deel van het extra beroepspersoneel. De kosten voor de start van de instroom in 2023 en de tijdelijke aanpassing van de huisvesting voor het extra beroepspersoneel waren nog niet in de begroting voor dit jaar opgenomen.