Bij zo'n 400 controles al 73 illegale woonsituaties ontdekt

19 aug 2022, 14:11 Actueel
stapelbedden 915x518 1
PxHere / CC0 Publiek Domein
Bewoners van Poelenburg en Peldersveld geven veel signalen af over verkamering, overbewoning en veel wisselende, slechts kort blijvende bewoners. Soms betalen mensen 200 euro voor een matras in een overvol huis. Bij zo’n 400 controles zijn dit jaar al 73 overtredingen geconstateerd.
Vanuit het Pact is het team wijkgerichte overlast opgericht voor Zaandam Zuid, Poelenburg en Peldersveld, Kogerveld en de Russische Buurt. De woningcorporaties proberen ervoor te zorgen dat sociale woningen alleen worden bewoond door mensen die daar recht op hebben, maar ook de particuliere sector kent uitwassen. Wanneer iemand niet staat ingeschreven op het adres in de basisregistratie persoonsgegevens van de gemeent, er meer mensen op één adres staan ingeschreven dan is toegestaan volgens de huisvestingsverordening en wanneer iemand in Poelenburg en Peldersveld niet beschikt over de daar verplichte huisvestingsvergunning dan worden de regels overtreden.

Maximale bezetting

Iedereen vanaf zestien jaar is verplicht om in Poelenburg en Peldersveld een huisvestingsvergunning aan te vragen. Onderdeel van de aanvraag is een screening door de politie en de aanvraag kan worden afgewezen als er een strafblad opduikt. In Poelenburg, Peldersveld, Zaandam Zuid en de Russische Buurt is alleen nog hospitabewoning voor één persoon mogelijk of kamerverhuur voor maximaal twee personen. De eigenaar mag er in het laatste geval dan zelf niet wonen. Woningsplitsing is alleen toegestaan als daar een vergunning voor is verleend. Verhuurders die niet voldoen aan de eisen kunnen hoge boetes krijgen, die kunnen oplopen tot 21.750 euro voor de eigenaren. Voor de huurder start de boete bij 435 euro.

Inschrijving in Zaanstad

Tijdens huisbezoeken zijn veel situaties aan het licht gekomen met één of meerdere overtredingen. Huurders en verhuurders krijgen eerst een redelijke termijn om hun zaakjes op orde te krijgen. Doen ze dat niet, dan volgt een boete. 'Vaak wordt aan onderhuurders door de huurbaas verteld dat ze zich niet moeten inschrijven bij de gemeente. Wij willen mensen aanraden om zich juist wel in te schrijven. Zo heb je rechten en plichten. Wanneer je niet bent ingeschreven, gaat de gemeente handhaven. De inwoner die zich stelselmatig niet inschrijft, krijgt een vrij hoge boete. Het is ook belangrijk om te weten wie er ingeschreven zijn uit oog van veiligheid. Bij een brand bijvoorbeeld krijgt de hulpdienst een melding hoeveel mensen er staan ingeschreven. Daar handelen ze naar,’ aldus coördinator Marion Kuin van het team wijkgerichte overlast.

Campagne

Op straat vertellen mensen regelmatig tegen de BOA’s en wijkagenten dat ramen zijn afgeplakt met kranten, dat er ratten op straat lopen, dat er illegale dumpingen zijn of dat er een vermoeden is van drugshandel of prostitutie. Het team kan pas handelen als het concrete signalen krijgt van misstanden. Via de campagne Eerlijk wonen
worden inwoners erop gewezen waar ze zaken kunnen melden. De verschillende vormen van ongewenst gebruik van woningen veroorzaken overlast, parkeerproblemen, afval op straat, geluidsoverlast en een gevoel van onveiligheid, aldus de laatste nieuwsbrief van het Pact Poelenburg.