Verontruste bewoners en ruim tien belangenorganisaties hebben maar weer eens bij de lokale politiek en het bestuur aan de bel getrokken over de steeds verder naar de achtergrond verdwijnende verbindingsweg tussen de A8 en de A9. De tien regels die het nieuwe college van Gedeputeerde Staten eraan besteedde in het coalitieakkoord wordt als 'zeer teleurstellend' ervaren.
De coalitie van BBB, VVD, de PvdA en GroenLinks wil de overlast in Krommenie, Assendelft en Wormerveer aanpakken met 'robuste oplossingen' die volgens critici zelfs in het beste geval niet meer dan lapmiddelem zullen blijken te zijn. En erg veel haast heeft de provincie er ook niet mee. 'Wachten met maatregelen om de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in Zaanstad Noord te verbeteren is voor ons absoluut geen optie,' waarschuwen de ondertekenaars. Zij dragen drie opties aan voor snel ingrijpen:
'Over concrete maatregelen wordt in het coalitieakkoord met geen woord gerept. Bewonersgroepen, een aantal stakeholders en verontruste inwoners uit Assendelft, Krommenie en Wormerveer hebben zich inmiddels georganiseerd en trekken gezamenlijk op. In de gesprekken die we tot nu gehad hebben staan (de slechte) luchtkwaliteit en de achteruitgaande leefbaarheid in Zaanstad Noord door het toenemende autoverkeer centraal. Iedereen ziet maar één goede oplossing voor de overlast: de aanleg van de verbindingsweg,' schrijven ze nu.
De Bewonersgroep Militaireweg Krommenie, het Platform Krommenie, Laat Assendelft weer dorp zijn, de Actiegroep Noorderveenweg / Dorpsstraat, de Bewonersgroepen Willis (
en Slibkuil, de Dorpsraad Krommenie in oprichting, de Werkgroep Agathebuurt, het Businesspark Wormerveer, de Ondernemers Vereniging Zaanstad Zuid en Buurtcentrum De Lorzie laten weten zich ervan bewust te zijn dat de gewenste verbinding waarschijnlijk meer autoverkeer over de A8 zal opleveren en daarmee voor meer overlast voor bewoners rondom de Coenbrug gaat zorgen. Zij pleiten daarom voor een snelheidsverlaging naar maximaal 80 kilometer per uur en het gebruik van geluidsarm asfalt op het hele traject van de A8 tot aan de aansluiting met de A10.
'Wij realiseren ons dat de aanleg van deze verbinding alleen tot stand kan komen met medewerking van de provincie en het Rijk, met name als het over de financiering gaat. Wij zetten dan ook grote vraagtekens bij het gepresenteerde landschapsplan van de provincie.
De kosten van de aanleg zijn hierdoor omhoog geschoten van 300 miljoen naar ruim 900 miljoen euro. Dit alleen om Unesco tevreden te stellen en daarmee de werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam te behouden. Wij hebben ons de vraag gesteld wat wij belangrijker vinden: de leefbaarheid en gezondheid van de inwoners en die van de schoolgaande kinderen van Zaanstad Noord of het behoud van de werelderfgoedstatus. Het zal u niet verbazen dat wij voor de leefbaarheid en gezondheid kiezen,' aldus de brief.
Het in verkeersvraagstukken gespecialiseerde bureau Goudappel heeft berekend dat het
doorgaande transitverkeer door Assendelft (Communicatieweg) en Krommenie (N203) tot 2030 met nog eens 30 procent gaat toenemen. Om de komende jaren de overlast in Zaanstad Noord te beperken stellen wij onze drie concrete en volgens ons haalbare maatregelen voor waarover wij met het college en de gemeenteraad in gesprek willen
gaan.'