Beleving: Krommenie - Assendelft van de top naar hekkensluiter

feb 11 2021, 2:34 Actueel
screenshot 20210210 182919
De waardering van de reizigers voor de treinstations in Zaanstad schommelt tussen een rapportcijfer 7,1 voor Zaandam en een 6,2 voor Zaandam Kogerveld, zo blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor over 2020. De andere stations zitten daar tussenin, met een 6,8 voor zowel Koog aan de Zaan, Zaandijk Zaanse Schans als Wormerveer. Krommenie - Assendelft scoort een 6,3, waar het in 2019 de lijst nog aanvoerde .
Om te ontdekken wat meespeelt in de beleving van de reiziger is door NS Stations en ProRail een onderzoeksmethode ontwikkeld waarmee de impact van de verschillende maatregelen op de stationsbeleving gemeten kan worden. Voor deze Stationsbelevingsmonitor (SBM) wordt via enquêtes reizigers gevraagd naar hun waardering. Dit keer waren dar er 70.000. Met behulp van deze informatie worden de stations gemonitord en wordt er per locatie bekeken welke maatregelen wel of niet werken. Grote stations (top 47) worden elk kwartaal gemeten, de overige stations eenmaal per jaar. In totaal zijn circa 400 stations onder de loep genomen.

Onder landelijk gemiddelde

Kijken we naar het percentage reizigers dat zich positief uitlaat over het station - met een waardering van minimaal een 7 - dan steekt Zaandam er met kop en schouders bovenuit met 75,4. Daarna volgen Zaandijk Zaanse Schans (66,9 procent), Koog aan de Zaan en Wormerveer met elk 59,9 procent, Krommenie - Assendelft met 53,9 en sluit Zaandam Kogerveld het rijtje af met 50,9 procent. Landelijk gezien liggen positieve geluiden over de NS-stations op 79 procent, één procent meer dan in 2019. Het laat zien dat zelfs Zaandam niet wordt gezien als een topstation, maar daar ging het bouwen afgelopen jaar dan ook nog steeds door.

Corona niet van invloed

Volgens de monitor spelen de vanwege de coronamaatregelen gesloten winkels en horeca op de stations geen grote rol in de waardering. Ook het weghalen van de 390 rookzuilen en het verdwijnen van tabak uit de kiosken hadden volgens de NS weinig invloed op het eindresultaat. Als beste station kwam net als vorig jaar dat van Klimmen - Ransdaal (Limburg) uit de bus: daar gaf liefst 96 procent van de ondervraagden een 7 of hoger). Het best beoordeelde grote station is Arnhem Centraal met 93 procent. Het slechtst scorende station is Den Helder Zuid. Slechts een kwart van de reizigers (25 procent) is daar tevreden.