Artsen binden de strijd aan met desinformatie via sociale media

09 mei , 3:30 Actueel
screenshot 20250508 105123
FreeImage.com

Op Instagram, TikTok en YouTube verschijnen dagelijks gemiddeld 280 video's over gezondheid en veel van deze video's bevatten onjuiste of misleidende informatie. Het gevolg is dat nu 85 procent van de artsen in ons land te maken krijgt te met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Ze twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

De artsenfederatie start daarom samen met isdatechtzo.nl, een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, de campagne Gecheckt? Wel zo gezond! om de strijd aan te gaan met desinformatie in de spreekkamer. Het doel van de campagne is om mensen weerbaarder te maken tegen misleidende medische informatie die online circuleert. Dat steeds meer Nederlanders worden blootgesteld aan medische desinformatie, blijkt ook uit recent onderzoek van AI-bedrijf Textgain. In totaal werden er in de eerste drie maanden van 2025 ongeveer 25.000 Nederlandstalige gezondheidsvideo's geplaatst op online platforms.

Breed scala aan onderwerpen

Textgain verzamelde tussen januari en maart dit jaar berichten over onderwerpen als supplementen, anticonceptie, voeding en mentale gezondheid. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van Benedmo, een Belgisch-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie waarin onder meer het ANP, Beeld en Geluid, het onderzoeksprogramma Pointer, VRT NWS en diverse universiteiten uit Vlaanderen en Nederland samenwerken.