Amsterdam richt een stuurgroep op om te bezien welke maatregelen kunnen worden genomen tegen de handgranaten en andere explosieven die de laatste tijd regelmatig worden aangetroffen in de stad. Ook Zaanstad kreeg daar vorige week mee te maken, toen een nog onbekend voorwerp ontplofte bij Hotel Zaandijk.
Burgemeester Femke Halsema noemde de recente toename van het aantal incidenten met handgranaten en de stijging van het aantal plofkraken in de hoofdstad gisteravond als reden om de taskforce geweld en intimidatie op te richten. ‘Dit soort incidenten raakt niet alleen de betreffende ondernemers, maar levert ook groot gevaar op voor omwonenden en voorbijgangers,’ aldus Halsema. Zij wil weten hoe ‘samenwerkende overheden’ deze strafbare feiten en incidenten zouden kunnen voorkomen.
De gangbare reactie van bestuurders na het aantreffen van explosieven is momenteel om het pand te sluiten waarvoor ze bedoeld waren of leken te zijn. Dit gebeurt om de openbare orde te beschermen en om angstgevoelens weg te nemen bij burgers. De handgranaten worden echter ook gebruikt om ondernemers af te persen : betalen of we leggen iets voor je deur en dan gaat je pand dicht. Burgemeester Jan Hamming besloot vorige week om Hotel Zaandijk in eerste instantie voor vier weken te sluiten . Over de achtergronden van die aanslag is nog niets bekend geworden en ook de dader is nog niet opgespoord.