Amsterdam maakt excuses voor stilte rond aanvraag turbine

apr 10 , 10:00 Actueel
windmolen 915x518 1
Zaanstad heeft uit de media moeten vernemen dat Amsterdam Wind een aanvraag bij de gemeente Amsterdam heeft ingediend voor de bouw van de meest zuidelijke turbine bij de Noorder IJplas, nadat Provinciale Staten eerder een streep zette door de drie geplande windmolens op de grens van Zaanstad en de hoofdstad. De wethouder van Amsterdam heeft daarvoor zijn excuses aangeboden.
Dat schrijft het college in antwoord op vragen van POV-raadslid Perry van der Velden . De aanvraag is nog in behandeling bij de gemeente Amsterdam. 'Wij worden daarover geïnformeerd, maar er is nu nog niets bekend over hoe het vergunningsproces ingericht gaat worden en de momenten waarop wij daarop kunnen reageren. Amsterdam heeft de toezegging gedaan dat wij hiervan op de hoogte gehouden worden.' Volgens de huisadvocaat van Zaanstad lijkt het 'basis van een snelle globale analyse' niet mogelijk dat Amsterdam Wind begint met één turbine en er later in slaagt om op een sneaky manier de twee extra turbines alsnog toe te voegen. De provincie en niet Amsterdam kan als bevoegd gezag worden gezien 'zodra een tweede en derde turbine worden aangevraagd, omdat tussen de windturbines een zodanige samenhang bestaat dat ze gezamenlijk als één project/productie-installatie moeten worden beschouwd'.

De Hofbar

Die samenhang is nog aannemelijker vanwege het feit dat aanvankelijk een aanvraag is ingediend voor drie windturbines. 'Dit betekent dat de gemeente Amsterdam de vergunningen voor windturbine twee en drie alleen zou kunnen verlenen als de provincie de bevoegdheid hiervoor overdraagt.' De omstreden windmolens kwamen ook langs tijdens de laatste Statenvergadering op 8 april, toen Daniël van den Berg (Ja21) wees op een uitzending van het tv-programma De Hofbar
over de kans dat er alsnog turbines komen bij de Noorder-IJplas. De Gedeputeerden Esther Rommel en Rosan Kocken lieten daarop weten een brief van Amsterdam over de ingezette procedure te gaan beantwoorden en verder niet verantwoordelijk te zijn voor uitspraken van anderen in de bewuste uitzending.
[embed][/embed]