Met de boot een rondje Amsterdamse grachten doen kan vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch. Alleen al de ruim 7000 boten met benzine- en dieselmotoren van Amsterdammers veroorzaken daar volgens het stadsbestuur zoveel luchtvervuiling dat er ingegrepen moet worden.
Dat betekent dat boten moeten worden omgebouwd en verenigingen uitgerust moeten worden met laadvoorzieningen. ‘Op dit moment varen nog weinig bewoners met een uitstootvrije boot,' vertelt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan het tijdschrift Quote . ‘Er is wel al een start gemaakt met het vergroten van oplaadmogelijkheden in de stad.’ In Amsterdam staan nog maar een schamele laadpalen voor boten.
Toch wil de gemeente er nu serieus vaart achter zetten, hoewel er voor alle partijen nogal wat kosten aan kleven. Een laadpaal operationeel krijgen kost al snel vijf tot 6000 euro kwijt. En dan gaat het volgens schattingen over zo’n 1000 tot 1500 laadpalen. Voor de bootbezitter betekent investeren in een elektrisch motorblok een financiële aderlating tussen de 5000 en 20.000 euro. Alleen voor boten die heel veel varen, zoals rondvaart- of verhuurboten, geldt dat elektrisch varen straks alles meegerekend voordeliger uitpakt. Voor boten die enkel particulier recreatief gebruikt worden, is elektrisch varen qua aanschaf duurder dan diesel varen.