Brandwondenartsen hebben al minstens tien kinderen met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk behandeld. Een zorgelijk beeld, met nog zeven weken te gaan tot de jaarwisseling.
'Als er in dit tempo slachtoffers bij blijven komen, kunnen we spreken van een serieus probleem,' zo stelt kinder- en brandwondenchirurg Annebeth de Vries van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Een TikTok-challenge waarbij kinderen worden aangemoedigd om op brandend vuurwerk te stampen leidde vorig jaar al tot tientallen slachtoffers. De Vries en haar collega’s zien voornamelijk jongens tussen de tien en zeventien jaar. 'Zij lopen derdegraads brandwonden op waarbij zelfs een operatie nodig kan zijn voor een goed herstel,' aldus De Vries.
Risico's
Niet alleen zo’n TikTok-challenge veroorzaakt problemen. De onschuldig ogende tolletjes, grondbloemen en fonteintjes die onder categorie 1 vuurwerk vallen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. Het afsteken van kindervuurwerk zorgt sowieso met regelmaat voor ongelukken. 'Het vuurwerk komt vaak in de kraag of schoenen terecht, waar het diepe brandwonden achterlaat.' Tamara, wier zoon Diony (8) vorig jaar zwaargewond raakte door kindervuurwerk heeft van dichtbij meegemaakt hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn.
Transplantatie
'Diony was buiten aan het spelen toen een paar kinderen een grondbloem naar hem gooiden. Het vuurwerk belandde in de kraag van zijn jas. Hij rende naar huis waar ik 112 heb gebeld en de wond heb gekoeld. Toen we in het ziekenhuis aankwamen en er een heel team klaarstond om hem op te vangen, wist ik meteen hoe ernstig het was.' Diony blijkt uiteindelijk een huidtransplantatie nodig te hebben om de wond te sluiten. 'Zijn hoofd bleek de beste plaats om donorhuid weg te halen, maar dan moest hij wel tijdelijk afscheid nemen van zijn haar. Daar werd hij heel boos en verdrietig van. Het was voor hem een heel zware periode, en voor ons als ouders ook.'
Campagne
Artsen uit de drie brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam en de
Nederlandse Brandwonden Stichting starten daarom extra vroeg de campagne
Geen kinderspel om ouders bewust te maken van de gevaren. Het voorkomen van brandwondenongevallen staat hierin voorop. Haal bijvoorbeeld de capuchon van de jas of vouw deze naar binnen. Stop ook de broek in de schoenen of over de laarzen. De Vries: 'Zo kan er geen vuurwerk in de kleding terechtkomen. Mocht het toch misgaan: koel de wond dan zo snel mogelijk tien minuten met lauwwarm stromend leidingwater. Zo voorkom je dat een brandwond nog dieper wordt.'