De Partij voor de Dieren en de SP Noord-Holland, de Zaanse lokale partij Rosa en de plaatselijke afdeling van D66 waren tegen het voorstel voor ganzenbeheer in Het Twiske van de Faunabeheereenheid Noord-Holland en kwamen als morele winnaar uit de strijd. Dat voorstel was afschot, na jaren van vangen en vergassen.
De Faunabeheereenheid die werkt in opdracht van de provincie stelde dat diervriendelijke bestrijdingsmethoden niet werken, maar daar wordt nu eerst nader onderzoek naar gedaan. In 2019 gaf een rapport van de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade al aan dat nestbehandeling en verjaging hele effectieve methoden tegen een overvloed aan ganzen zijn zijn. Het knelpunt daarbij was de arbeidsintensiviteit. 'Ook hier blijkt dat het kiezen voor de kogel louter een geldkwestie is. De FBE heeft dus niet alles gedaan om afschot te voorkomen,' stelde het Zaanse PvdD-raadslid Melchior Mattens.
Grootschalig inzetten op het doden van ganzen zoals al jarenlang gebeurt in Noord-Holland zet ook geen zoden aan de dijk, maar 'onderzoek naar diervriendelijke methoden om het conflict tussen ganzen en mensen op te lossen krijgt nog geen kwart van het budget van dat voor afschot en vergassing'. Bekend is ook dat veel ganzen de aanslag op hun leven overleven: tussen de 35 en 62 procent van alle ganzen leeft inmiddels met hagelkogels in het lichaam. Een bijkomend gevolg aarvan is dat ganzen locatiegebonden worden en dat hun troep zich nestelt in het gebied waar de gewonde gans neerstrijkt. Het aantal ganzen in Het Twiske zal daardoor mogelijk juist toenemen.
Volgens de drie protesterende partijen PvdD, Rosa en D66 is een landbouwtransitie onontkomelijk om de problematiek bij de bron aan te pakken. 'Op de raaigrasvelden in en rondom Het Twiske voelen juist de ganzen zich thuis. Met deze eiwitrijke grasvelden nodigen we de ganzen zelf uit om in ons gebied neer te strijken.' De kruidenrijke graslanden waar weidevogels zich thuisvoelen verdwijnen juist steeds meer. Zaanstad heeft duidelijk beleid over diervriendelijke methoden om overlast door wi;de dieren aan te pakken, maar stuit op het gegeven dat ze er vaak niet over gaat.