Er werden eind vorige week rond 650 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de Zaanstreek - Waterland, zo'n
50 meer dan een week eerder . Daarnaast komen er dagelijks vluchtelingen aan in de crisisnoodopvang in sporthal De Spatter in Wormer, van waaruit ze zo snel mogelijk verplaatst worden naar een noodopvanglocatie waar ze tussen 24 tot 72 uur kunnen verblijven, om vervolgens naar een minder tijdelijke locatie te reizen. Dat kan in of buiten de regio zijn.
Door de oorlog in Oekraïne zijn volgens de Europese Commissie inmiddels circa vier miljoen mensen op de vlucht, voornamelijk vrouwen en kinderen. Verreweg de meesten worden opgevangen in de omringende landen. Zo vangt Polen 2,5 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op. Een deel reist verder door Europa, onder meer naar ons land.
Minder aankomsten per trein
Nederland heeft een opvangcapaciteit van in totaal 50.000 opvangplekken en de verwachting is dat die ook noodzakelijk zal blijken te zijn. Op dit moment ziet het Rode Kruis een tweede golf vluchtelingen uit Oekraïne die minder zelfredzaam zijn. De hulporganisatie verwacht daarom een sterke stijging van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. Daarnaast ziet de NS een sterke afname van het aantal vluchtelingen dat per trein reist. Uit Europees overleg met spoorwegbedrijven blijkt dat ook in andere landen zoals in Polen de afgelopen week een afname is gezien in treinreizigers uit Oekraïne.
Particuliere opvang
Het Rode Kruis werkt samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Vluchtelingenwerk en het Leger des Heils aan de particuliere opvang van vluchtelingen. Sinds 31 maart worden de eerste in Amsterdam en Eindhoven gematched met een particuliere opvang in met gastgezinnen. In totaal zijn er nu 5900 locaties door
Takecarebnb als geschikt beoordeeld. Daardoor is er plek voor 16.000 mensen.