Het is weer het seizoen van de eikenprocessierups

Foto: Wikimedia / Luc Hoogenstein

De GGD waarschuwt dat er weer sprake is van eikenprocessierupsen in Zaanstad, die na een melding worden voorzien van waarschuwingslinten om de eikenbomen. De brandharen van de rupsen kunnen voor gezondheidsklachten bij mens en dier zorgen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen, waar overwinterd wordt ze. Normaliter komen vanaf half april tot begin mei de eitjes uit. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de boom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. Tijdens de groei laten deze brandharen los en kunnen in de omgeving gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

 

Er is nog een andere rups die ook brandharen heeft: de bastaardsatijnrups (zie het plaatje hiernaast). Die bevindt zich in de duinen en op het strand. De bastaardsatijnrups heeft een donkerbruine tot zwarte kleur en is bedekt met bosjes lange geelbruine haren, maar de brandharen zijn kort en zwart. Ze veroorzaken dezelfde klachten als de brandharen van de eikenprocessierups.Meldingen van eikenprocessierupsen in Zaanstad kunnen hier worden gedaan.

 

Reacties

Cookieinstellingen