Vandaag huurverhoging voor scheefwoners mogelijk

Foto: Pixabay / Moerschy

Zo’n zeven procent van de bewoners van een sociale huurwoning had vorig jaar eigenlijk een te hoog inkomen. In de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Binnen die groep vallen vooral Eindhoven, Breda en Zaanstad op met een bovengemiddeld groot aandeel scheefhuurders. Zij lopen kans op een huurverhoging.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP en LocalFocus op basis van recent gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat eens in de drie jaar wordt uitgevoerd. De groep zogeheten scheefhuurders wordt de afgelopen tien jaar wel steeds kleiner. In 2012, het jaar van de eerste meting, stond nog zo’n twaalf procent van de huurders te boek als scheefwoner. Die groep verdient te veel voor een sociaal huurhuis, dat bedoeld is voor mensen met een lager inkomen.

Inkomensstijging

Toen de bewoners de sleutel van een sociale huurwoning kregen, voldeden zij wel aan de gestelde inkomenseisen. In de tussentijd zijn zij meer gaan verdienen, waardoor zij nu als scheefhuurder worden gezien. In Noord-Brabant is de groep scheefhuurders relatief het grootst. In 2021 stond zo’n negen procent van de bewoners van die provincie te boek als scheefhuurder. Gelderland volgt met zeven procent.

Onterecht beeld

Volgens Marcel Trip van de Woonbond is het door de overheid opgeroepen beeld dat scheefhuurders voor een dubbeltje op de eerste rij zitten ‘onterecht’. Volgens de woordvoerder zijn scheefhuurders vaak ‘mensen die iets meer zijn gaan verdienen, en vervolgens net boven de lage inkomensgrens uitkomen’. De Woonbond weet niet  waarom het percentage scheefhuurders de afgelopen jaren is gedaald.

Huurverhoging

Vanaf vandaag kunnen scheefwoners te maken krijgen met een extra huurverhoging. Mensen die in hun eentje in een sociaal huurhuis wonen en in 2020 meer dan 47.948 euro verdienden, moeten maandelijks 50 euro meer huur betalen. Wie meer verdient dan 56.527 euro betaalt 100 euro extra. Voor gezinnen gelden hogere inkomensgrenzen. Vorig jaar werden de huurprijzen in de sociale sector in verband met de coronacrisis niet verhoogd.

Reacties

Cookieinstellingen