Moment van plannen presenteren aan de buren blijft zoektocht

Foto: Rochdale

De eerste schets voor hoogbouw op de kop van Het Eiland in Zaandam dateert al van 2005, maar pas in 2017 werden de plannen van woningcorporatie Rochdale voor nieuwbouw aan de Badhuisweg concreter. Er moeten twee torens van ongeveer 35 meter hoog met in totaal 120 sociale huurwoningen komen – en daar is veel verzet tegen. Het blog Nul 20 schreef een analyse van de procedure.

De zittende bewoners van het Zaanseiland hoorden voor het eerst in januari 2021 van die nieuwbouw en zijn not amused. De belangrijkste bezwaren gaan over de omvang (schaduw, uitzicht en windwerking) en de toenemende parkeerdruk. Omwonenden vrezen meer overlast, onrust en afnemende sociale cohesie in hun wijk. ‘De angst voor uitbreiding van de welgestelde wijk met een relatief groot aantal sociale huurders wordt zowel onverbloemd als in meer bedekte termen geformuleerd,’ schrijft Nul 20.

Bezwaarprocedures

Betwijfeld wordt of de bouw binnen afzienbare tijd kan starten: er worden bezwaarprocedures verwacht tot aan de Raad van State. Had dat anders gekund?  ‘Het zoeken naar het juiste moment van informeren dan wel betrekken blijft lastig,’ zei de gemeentelijke programmamanager Gebiedsontwikkeling Annette Nicolas Gnodde eerder. ‘Enerzijds willen bewoners niet al aangehaakt worden wanneer er nog veel onduidelijkheden zijn, anderzijds zijn bewoners teleurgesteld wanneer er beperkte/geen ruimte is voor aanscherping.’

Pluspunten ondergesneeuwd

‘We hebben ervoor gekozen om de bewoners in te lichten op het moment dat we een concreet verhaal hadden. Misschien hadden we de inspraakprocedure eerder kunnen starten, maar het is lastig praten als je nog niets concreets te bieden hebt,’ zegt programmamanager Ephraim Abebe van Rochdale. Eerder in gesprek gaan betekent volgens Eiland-bewoner en voormalig wethouder Piet Keijzer in elk geval proactiever kunnen reageren op zorgen over bijvoorbeeld het parkeren. Keijzer vindt het jammer dat in alle tumult de pluspunten van het plan zijn ondergesneeuwd, vertelde hij aan Nul 20, zoals de brede groene promenade langs de Zaan en de ontmoetingsruimte voor alle wijkbewoners.
 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen