Tijdelijk kortere schoorsteen Olam in Wormer: meer geurhinder

Foto: Google Street View

De brand op maandag 13 juni in een schoorsteen van Olam Cocoa in Wormer heeft die dusdanig beschadigd dat het bovenste gedeelte niet meer gebruikt kan worden. Door de hitte is de constructie aangetast. Olam heef nu tien weken de tijd gekregen om de schoorsteen opnieuw op te bouwen.

In de tussentijd mag het productieproces gebeuren met een toren van 40 meter hoog in plaats van 60 meter, zo heeft het college van Wormerland besloten. Voor het opnieuw opbouwen en installeren van de schoorsteen heeft Olam zelf aangegeven tien weken nodig te hebben. Die moet conform de vergunning 60 meter zijn en daar kan alleen in bijzondere omstandigheden van worden afgeweken. Het college vindt dat daar nu sprake van is. Wanneer het Olam niet lukt om de schoorsteen binnen tien weken te herstellen dan kan de gemeente handhavend gaan optreden.

Niet schadelijk

‘Olam heeft met berekeningen aangetoond dat de vervuiling en overlast op leefniveau (immissie) in de situatie met een schoorsteen van 40 meter niet verandert. Voor de duur van tien weken is er mogelijk wel meer geuroverlast. Deze kan het meest voorkomen in de woonkernen Wormer en Wormerveer Zuid. De overlast kan als vervelend worden ervaren, maar is niet schadelijk. Er kan ook meer geuroverlast ondervonden worden omdat het nu zomerperiode is en mensen meer buiten zullen zijn,’ zo laat Wormerland weten.

Voorzorgsmaatregelen

Een onafhankelijke constructeur heeft de constructie en omliggende installaties beoordeeld en geconcludeerd dat die nog goed werken en dat het productieproces veilig kan worden voortgezet. Wel wordt een aantal extra voorzorgsmaatregelen genomen, waaronder een wekelijkse inspectie op scheefstand van de toren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen