CDA ziet wel wat in loktoeristen om dealers dwars te zitten

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het CDA is bezorgd over de door deskundigen gesignaleerde normalisering van harddrugsgebruik en vraagt het college wat dat doet om de trend tegen te gaan. Steunfractielid Nick Hendriks geeft alvast een voorzet in schriftelijke vragen: huur loktoeristen in om drugsdealers en koeriers te pakken en geef festivals waarvan bekend is dat er massaal wordt gebruikt geen vergunning meer.

Dat heeft hij niet zelf bedacht: de voorbeelden komen van zorgbestuurder Erik Heijdelberg, eerder algemeen directeur van het Nederlands Instituut Forensische Psychiatrie, die waarschuwt dat er een ‘enorm offensief nodig is tegen drugsgebruik’. Hij signaleerde hoe grote groepen jongeren afglijden naar een gewelddadige criminele straatcultuur die nauw verweven is met de sterk toegenomen drugshandel. Heijdelberg constateert dat de scheidslijn tussen hard- en softdrugsgebruik ‘flinterdun’ is.

Illegale verdiensten

Het verschil tussen het gedoogbeleid voor cannabis en dat voor cocaïne is volgens hem vrijwel verdwenen en hij pleit voor een rigoreuze aanpak, zoals de loktoeristen en festivalverboden en daarnaast preventief fouilleren – wat in Zaanstad in bepaalde gebieden al gebeurt. Ook adviseert hij wantrouwen tegenover ‘mensen die uitleggen dat ze hun geld eerlijk verdienen, terwijl we zien dat het niet kan’.

Ecologisch probleem

Kwalijke gevolgen van drugsgebruik loeren niet alleen hier, schrijft Hendriks. Hij las in De Telegraaf dat in Colombia sinds 2001 al ten minste 300.000 hectare regenwoud plat ging voor de teelt van de cocaplant’. Daarmee is drugsgebruik ook nog een aanslag op de natuur, onder andere in Zuid-Amerika. Hoe kan daar tegen opgetreden? Het CDA wil graag dat onderzocht wordt hoeveel Zaanse jongeren de afgelopen twee jaar zijn afgegleden van soft- naar harddrugsgebruik en vormen van criminaliteit en hoeveel minderjarige dealers er in Zaanstad opereren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen