Tevergeefs beroep op gemeente om van gestalde camper af te komen

Foto: Pixabay / ID 7089643

Het gezin uit Assendelft dat de gemeente vorig jaar augustus vroeg om een verbod op  het hinderlijk stallen van de camper van de buren pal voor hun woonkamerraam heeft vooralsnog nul op het request gekregen. Mogelijk komt er iets over in het toekomstige Zaanse Omgevingsplan te staan, maar misschien ook niet.

De gemeente schrijft het gezin nu te begrijpen dat er overlast wordt ervaren door het kampeermiddel in de voortuin van de buren, maar dat de beste oplossing is om er samen uit te komen – al dan niet in de vorm van mediation via BeterBuren.nl: ‘Een gezamenlijke en minnelijke oplossing heeft altijd de voorkeur boven een langdurig juridisch traject.’ De Algemene Plaatselijke Verordening biedt in elk geval geen soelaas.

Omgevingswet

Het getergde gezin deed een aantal voorstellen om in de APV regels op te nemen voor het stallen en parkeren van campers op het eigen erf, zonder oog voor de gevolgen van anderen. Nu waarschijnlijk medio volgend jaar de Omgevingswet in werking treedt over de fysieke leefomgeving zijn alle regels die daarop betrekkig hebben uit de APV gehaald om te worden overgeheveld naar het omgevingsplan. De APV blijft wel bestaan, maar richt zich op de openbare orde. Het stallen van kampeermiddelen heeft raakvlakken met de fysieke leefomgeving en hoort dus in het Zaanse Omgevingsplan thuis.

Raadsbesluit

‘In het kader van het Zaanse Omgevingsplan willen we onderzoeken of en hoe we regels over het stallen van kampeermiddelen willen stellen. Binnen Zaanstad is er echter geen beleid gericht op het reglementeren van kampeermiddelen op eigen terrein. In de belangenafweging is het nog zeer de vraag of we aan uw verzoek tegemoet kunnen komen. Uiteindelijk gaat de gemeehteraad de regels in het omgevingsplan vaststellen,’ aldus het antwoord van de gemeente.

Zienswijze indienen

Het ontwerp daarvan wordt vanaf volgend jaar per gebied ter inzage gelegd en belanghebbenden kunnen erop reageren. Wanneer de raad de regels heeft vastgesteld kan daar desgewenst beroep tegen worden aangetekend door iedere belanghebbende die ook een zienswijze heeft ingebracht. Het gezin in Assendelft kan dus (ook) via die weg proberen weer een vrij uitzicht te verkrijgen. Dat was vorig jaar zomer al drie jaar verdwenen door de geparkeerde camper.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen