Inwoners met camper voor hun neus vragen regels voor stallen

Foto: Pixabay / ID 7089643

Een gezin uit Assendelft kijkt al drie jaar door het woonkamerraam tegen de op het naastgelegen erf gestalde camper van de buren aan en is er nu klaar mee: Zaanstad moet paal en perk stellen aan het stallen van parkeermiddelen op eigen terrein. Daar is nu niets over geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening of in bestemmingsplannen.

Met een groeiend aantal eigenaren van campers en caravans en als gevolg daarvan een toenemend tekort aan plaatsen in stallingen zien de Assendelvers het probleem de komende jaren alleen maar toenemen. In de open lucht stallen op het eigen terrein heeft echter een serie nadelen, zo schrijven en voorstanders van regels in een brief aan het college. Zo blijft er wegens de ruimte die door het vakantievoertuig wordt ingenomen geen plek over voor de eigen auto(‘s) en wordt daarvoor de openbare weg gebruikt, met minder plaatsen voor de omwonenden tot gevolg.

Stationair draaien

Mensen kunnen hun kampeermiddel regelmatig stationair laten draaien – de briefschrijvers hebben er ervaring mee – met als gevolg dat buren als ze buiten zijn de koolmonoxide inademen. Mede daarom is het in BelgiĆ« verboden om een voertuig stationair te laten draaien, geven ze als weetje mee. En dan is er het verpeste uitzicht, en mogelijk een verminderde lichtinval. Aangezien regelgeving voor het parkeren van een kampeermiddel op eigen terrein ontbreekt, staan omwonenden machteloos als de eigenaar van de camper niet bereid is om samen naar een oplossing te zoeken.

Burenruzies

‘De ergernis die dit oplevert kan tot heftige burenruzies leiden met de nodige maatschappelijke schade tot gevolg. Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat de gemeente middels het aanbieden van mediation de gemoederen weer tot bedaren tracht te brengen of erger nog, dat de politie ingezet moet worden,’ aldus de brief. En het is ook raar: erfafscheidingen hoger dan twee meter zijn in het Bouwbesluit ( vergunningplichtig gemaakt, maar een kampeermiddel van 2,40 of hoger kan zonder vergunning wel direct naast de erfafscheiding worden gestald.

Elders wel regels

In enkele andere gemeenten zijn wel regels gesteld over het parkeren van kampeermiddelen op eigen terrein, waaronder in onze buurgemeente Heemskerk. De suggestie van de briefschrijvers is om het parkeren van kampeerauto’s op eigen terrein binnen woonwijken in zijn geheel verbieden of te gelasten dat het voertuig minimaal twee meter vanuit de gezamenlijke erfgrens of achter de achtergevelrooilijn moet staan. Daarnaast kunnen er regels worden opgesteld voor de hoogte en lengte van kampeermiddelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen