Is splitsing toch dé snelle oplossing voor woningtekort?

In 2017 was de slagerij nog in bedrijf.
In 2017 was de slagerij nog in bedrijf.
Foto: Google Street View

Het college heeft opnieuw een aanvraag binnengekregen voor een woningsplitsing op de Zuiddijk in Zaandam, waar de leefbaarheid onder druk staat. Het gaat om de woning boven de voormalige slagerij De Ridder, die de eigenaar wil opdelen in vier zelfstandige units. De winkelruimte blijft bestaan.

Zaanstad heeft net als veel andere gemeenten beleid ingevoerd om het splitsen en verkameren van te veel woningen te kunnen tegengaan, met name om de leefbaarheid in buurten te beschermen. Of de vergunning er komt is dus nog maar de vraag. Met de krappe woningmarkt is er echter ook een beweging de andere kant op: zo berekende hypotheekverstrekker BLG Wonen dat het splitsen van bestaande woningen in Nederland meer dan een half miljoen extra zelfstandige woningen kan opleveren. De dochter van de Volksbank maakte een analyse van de woningmarkt en  roept het kabinet en gemeenten op om meer aandacht te geven aan woningsplitsing om het woningtekort aan te pakken.

Grote steden niet meegeteld

BLG heeft uitgerekend hoeveel koopwoningen met een gebruiksoppervlak van meer dan 150 vierkante meter of een perceel van 750 vierkante meter worden bewoond door maximaal twee personen tussen 55 en 75 jaar oud. Woningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn niet meegeteld. Hier kwam een potentieel uit van 502.277 koopwoningen die voor splitsing in aanmerking komen. De kleinere eenheden krijgen dan elk een eigen voordeur, keuken, badkamer en water-, gas- en stroomaansluitingen.

Verduurzaming

Met woningsplitsing kan het woningtekort sneller worden teruggedrongen, denkt BLG Wonen. ‘De doorlooptijd van het splitsen van een woning is immers korter dan het realiseren van nieuwbouw,’ zegt directeur Frank Soede in een toelichting. ‘En het vraagt minder opoffering van groene ruimte. Daarnaast wordt de bestaande woning tijdens de verbouwing veelal gelijk verduurzaamd. Een win-win-winsituatie dus.’

Jaarlijks worden er volgens BLG landelijk zo’n 3000 woningen gesplitst. Dat lage aantal zou komen doordat mensen zich niet realiseren wat de mogelijkheden zijn, of ze stuiten op weerstand van hun omgeving. Dat laatste is ook in Zaanstad dus aan de hand. Overigens verdwijnen er jaarlijks in den lande ook zo’n 1000 woningen door samenvoegingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen