Parteon experimenteert met andere woonvormen jongeren

Lau Koster en Nina van Aalst.
Lau Koster en Nina van Aalst.
Foto: Parteon

Woningcorporatie Parteon pakt de noodkreet van veel jonge inwoners op en introduceert nieuwe woonvormen voor de jeugd en starters. Aanleiding is de petitie voor meer woonkansen via alternatieve concepten die in april 2021 werd gestart door een groep Zaanse jongeren en ouders en die bijna 600 keer ondertekend werd.

Naar aanleiding van de petitie zocht Parteon contact met de initiatiefnemers van de petitie en dacht met hen en de politieke partijen Rosa en D66 na over nieuwe oplossingen. Parteon geeft nu daadwerkelijk invulling aan de creatieve ideeën en start speciaal voor starters tussen achttien en 30 jaar proeven met verschillende woonvormen:

  • Bij friendswonen stelt Parteon woningen in de middenhuur beschikbaar voor twee of drie starters, afhankelijk van het aantal slaapkamers. Elke huurder krijgt een eigen slaapkamer maar deelt de overige voorzieningen met huisgenoten. De huurders delen het huurcontract.
  • Woningdelen betekent met zijn tweeën in een eengezinswoning, met een eigen woonruimte op de bovenverdieping met eigen badkamer. De inspiratie komt van woningcorporatie Talis in Nijmegen. Huurders krijgen een eigen huurcontract. Parteon heeft drie woningen geselecteerd om met woningdelen te starten.
  • Met huurdelen kunnen huurders van Parteon die niet alle ruimte benutten van hun woning een kamer verhuren met een gedeelde badkamer, keuken en woonkamer. Parteon kan helpen met het maken van een match en met het maken van goede woonafspraken.
  • Woningen op de plek van garageblokken. Parteon onderzoekt de mogelijkheden met bewoners bij het complex De Beren in Krommenie. Het idee is om compacte woningen neer te zetten op de plek waar nu garageboxen staan. Als het hier een succes wordt, dan kan dit ook op andere plekken gerealiseerd worden.

Zaanstad en Wormerland staan beide in de top tien van gemeenten met de langste inschrijfduur voor een sociale huurwoning. In Zaanstad is het gemiddelde veertien jaar en zes maanden en in Wormerland is het gemiddelde zelfs negentien jaar en elf maanden. Daarnaast stegen de prijzen van koopwoningen in ruim vijf jaar nergens in Nederland zo hard als in de Zaanstreek en in het commerciële huursegment is de woonzekerheid en betaalbaarheid zoek. In Nederland worden in de commerciële huursector volgens Parteon nergens zoveel tijdelijke contracten ingezet als in Zaanstad.

 

De petitie-jongeren hebben inmiddels samen een woning gevonden aan de Savorin Lohmanstraat in Krommenie en delen deze met een Friends-contract. Bewoners Lau Koster (22) en Nina van Aalst (23) noemen de staat van het huis ‘niet geweldig,’ maar dat vinden ze geen probleem. ‘Het is ontzettend veel ruimte, met twee bovenwoningen en een winkel. We gaan er met z’n zevenen wonen.’

Openbare huiskamer

De jongeren geven ook graag iets terug aan de buurt: ‘In de winkel willen we een openbare werkplek en woonkamer maken, waar mensen uit de wijk iets kunnen laten repareren en een kopje koffie kunnen drinken.’ Parteon evalueert over een jaar of de woonvormen ook daadwerkelijk succesvol zijn.

Bredere aanpak

Ook gaan de corporatie en de jongeren binnenkort in gesprek met de gemeente en andere Zaanse corporaties om tot een bredere aanpak voor jongerenhuisvesting te komen. Daarnaast zet de corporatie volop in op nieuwbouw van appartementen. Door de doorstroming van bewoners van een eengezinswoning naar een appartement te bevorderen, komen er meer woningen vrij voor jongeren en andere doelgroepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen