Meer jonge kopers sluiten hypotheek af

Foto: Wikipedia

Jonge kopers komen iets gemakkelijker aan een woning nu de huizenmarkt wat lijkt af te koelen. Zo nam het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers tot 35 jaar dit jaar met zeventien procent toe ten opzichte van de laatste vijf maanden van vorig jaar, meldt De Hypotheker.

De stijging van het aantal hypotheekaanvragen is een duidelijke kentering ten opzichte van voorgaande kwartalen, toen juist sprake was van een flinke daling van het aantal aanvragen in deze leeftijdsgroep. Jonge huizenkopers krijgen daarbij niet alleen meer kansen in de buitengebieden zoals Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland maar ook in de Randstad, aldus de hypotheekadviseur.

Rentestijging

Het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is sinds begin dit jaar met 9,5 procent gestegen. Dat duidt er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen. Zo liggen de prijzen twee procent lager dan eind 2021 en dat is een trendbreuk met de afgelopen jaren. Een andere oorzaak is de hypotheekrente die ten opzichte van januari met bijna twee procent is gestegen. Hierdoor kunnen kopers minder lenen.

Werkgelegenheid

De stijgende hypotheekrente heeft echter ook een positief effect. Doordat starters op de huizenmarkt minder concurrentie ondervinden, zijn zij minder gedwongen ver boven de vraagprijs te bieden. Ook de gespannen arbeidsmarkt is een steuntje in de rug voor starters. Jonge kopers kunnen sneller een baan vinden, wat de vooruitzichten op een betaalbare woning vergroot. De vraag naar betaalbare woningen blijft daarentegen onverminderd groot. Het gemiddelde hypotheekbedrag in de groep tot 35 jaar steeg sinds begin dit jaar met tien procent in vergelijking met een jaar geleden. Bij jonge huizenkopers bedraagt een hypotheek momenteel gemiddeld 318.000 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen