Afstelling sensor zorgde voor haperende Bernhardbrug

Foto: YouTube / Istimewa Elektro

Vanaf 2 mei waren er geregeld storingen tijdens de bediening van de Prins Bernhardbrug die een behoorlijke impact hadden op de doorvaart voor de scheepvaart op de Zaan, het wegverkeer en de directe omgeving van de brug. Daarna ging het een tijdlang goed. Tot vandaag.

https://twitter.com/GemZaanstad/status/1532713607083003906

De storing bleek voornamelijk een afstellingsprobleem van een sensor te zijn, schreef het college vandaag aan de gemeenteraad. Het optimisme in de brief bleek voorbarig. Al werd nog wel gewaarschuwd voor een addertje onder het gras: ‘De werking van de vergrendelingssensor aan de zuidkant en de grendels zelf zullen nog verder onderzocht worden, omdat ze vooral bij hogere niet optimaal lijken te functioneren.’ Was dat vandaag het geval?

Hoge temperaturen

Op maandag 23 mei werd de sensor oplegdetectie aan de zuidkant van de brug andersĀ  afgesteld, waardoor het erop leek dat het probleem was opgelost. Er waren nadien geen storingen meer gemeld. Het niet omhoog gaan van de slagbomen na het bedienen van de brug leidde tot een tijdelijke afsluiting voor passerende schepen, met eerst twee openingen per dag en naderhand vier. Bij het bedienen van de brug was toen ook een onderhoudsmonteur aanwezig om zonodig te kunnen ingrijpen. Het wegverkeer kreeg daardoor minder last van de storing; de scheepvaart des te meer.

Wat varen betreft zit het ook niet mee voor mensen die afhankelijk zijn van de Hemepont naar en van Amsterdam: die heeft het vandaag opnieuw begeven.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen