Tekort aan verkeersleiders zorgt voor uitval treinen

Foto: Pixabay / Dirk Wouters

De spanning op de arbeidsmarkt is verder toegenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. In het laatste kwartaal van vorig jaar stonden er 106 vacatures open tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat 133 per 100. De gevolgen worden op steeds meer terreinen zichtbaar: vanmorgen bijvoorbeeld door de uitval van treinen.

De toegenomen krapte is het resultaat van een aanhoudende groei van het aantal vacatures en een verdere daling van het aantal werklozen. Op zich geen slecht teken, maar veel sectoren zitten met de handen in het haar vanwege te weinig personeel. Eind maart van dit jaar stonden er zo’n 451.000 vacatures open, 59.000 meer dan aan het einde van het vierde kwartaal van 2021. In de cijfers zijn zowel de voltijd- als deeltijdbanen meegenomen, om een zo’n compleet mogelijk beeld te kunnen schetsen.

Ook de banen van mensen die tijdens de coronacrisis niet of minder konden werken maar wel doorbetaald kregen, zijn meegeteld in de cijfers van het CBS. Het aantal werknemersbanen steeg in 2022 met 102.000,waardoor er meer van zulke banen zijn dan ooit tevoren. Het aantal banen van zelfstandigen nam dit jaar ook toe, met 26.000. Dat is ook het hoogste aantal dat ooit werd bereikt. Inmiddels bestaat het arbeidsveld in Nederland voor 20 procent uit zelfstandige werknemers.

Het aantal langdurig werklozen – degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk – bedroeg in het eerste kwartaal 83.000, tegen 91.000 een kwartaal eerder. Hiermee is de langdurige werkloosheid sinds het eerste kwartaal van 2021 vrijwel voortdurend gedaald. De werkloosheidcijfers bereikten dit jaar sinds de eerste kwartaalmeeting van het CBS in 2003 een laagterecord. In het eerste kwartaal waren er nog ruim 300.000 mensen werkloos: 3,5 procent van de beroepsbevolking. Mede door toedoen van corona hebben veel mensen juist weer een baan gevonden, waar op voorhand veel banen leken te verdwijnen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen