Hoe nijpend is de situatie in de meldkamer van de politie in Zaandam?

Foto: Wikimedia

De SP en GroenLinks willen meer duidelijkheid over de meldkamer van de politie in Zaanstad. Hoe ‘nijpend’ is de situatie daar nu werkelijk, komt de veiligheid van burgers erdoor in gevaar of het functioneren van de politie in zijn algemeenheid?

De samenvoeging van de meldkamers van politie, brandweer en ambulancedienst op een centrale locatie in Haarlem is al jaren een heet hangijzer – en een fenomeen dat overal in het land op bezwaren stuit. De veiligheidsregio’s Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland gaan hun meldkamers fuseren en afgelopen voorjaar is een aannemer begonnen met de verbouw van het pand van de meldkamer Kennemerland in Haarlem. De oplevering was gepland voor 1 januari 2018 en de ingebruikname voor uiterlijk 1 juli.

Zoals wel vaker bij dergelijke projecten is het echter de ICT die voor vertraging zorgt. Hulpverleners communiceren met de meldkamer en met elkaar via het systeem C2000 en dat is aan vernieuwing toe. Parallel aan de vorming van de Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) loopt daarom het landelijke traject tot een update van C2000. Maar dat vraagt meer tijd dan gepland.

Het huidige C2000-systeem werkt intussen nog goed, blijft beschikbaar en blijft ondersteund worden door de leveranciers totdat de vernieuwing C2000 gereed is, stond eerder in een brief van het college aan de gemeenteraad.

Daaron was echter ook sprake van de ‘nijpende’ situatie op de meldkamer in Zaandam, waar GroenLinks en de SP nu meer details over willen horen. Er leken destijds twee alternatieven de zijn om de druk tijdelijk van de ketel te halen:

  • Wachten totdat de nieuwe versie van C2000 klaar is en daarna de samenvoeging realiseren;
  • De samenvoeging realiseren met het huidige C2000-systeem, hoewel ook maanden geleden al duidelijk was dat ook dit niet voor de komende zomer gerealiseerd kan worden, omdat de meldkamer Rotterdam voorrang krijgt bij de landelijke ICT-afdeling van de politie.

De Zaanse meldkamer zit dus hoe je het ook wendt of keert nog maanden met een ‘nijpende situatie’, tenzij het college mogelijkheden zou zien om daar op korte termijn daar verbetering in aan te brengen. Zijn die er, willen de twee fracties weten en spelen dezelfde capaciteitsproblemen als waarmee de politie kampt ook bij de brandweer?

Uit landelijk overleg

Afgelopen november kwam naar buiten dat de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voorlopig niet langer deel zou nemen aan overleggen op landelijk niveau over de vorming van de LMO, omdat er geen overeenstemming was bereikt over de reikwijdte van de multi-intake: het eerste contact van de burger in nood met de politie, brandweer, ambulancezorg en Koninklijke Marechaussee.

Als voordelen van de centralisatie voor de burger worden genoemd:

  • De melder wordt zo weinig mogelijk doorverbonden en zo snel en goed mogelijk al bij het eerste contact geholpen.
  • De melder hoeft niet meer te kiezen welke discipline hij/zij nodig denkt te hebben, maar kan meteen zijn verhaal kwijt. De centralist kan vervolgens aan de hand daarvan bepalen welke hulpdiensten nodig zijn.
  • Melders worden in heel Nederland op eenzelfde wijze geholpen tijdens het eerste contact.

In november en december 2016 en in januari vorig jaar is er een pilot geweest om het systeem te testen, maar daaruit zijn geen eensluidende conclusies getrokken. Tijdens de pilot testten 61 centralisten 29 realistische scenario’s. Daarbij is gekeken naar de snelheid en de juistheid van de inzet van de hulpverlening, maar ook naar de volledigheid van de informatie die van belang is voor de hulpverleners van de verschillende disciplines.

Daarna werden vanuit de verschillende beroepsgroepen voorstellen gedaan, die nu voor onenigheid zorgen.

Nieuwe planning C2000

Deze maand wordt bekend wat de nieuwe planning voor de vernieuwing van C2000 wordt. Op basis daarvan kan de planning voor de samenvoeging de Meldkamer Noord-Holland in Haarlem aangepast worden. Dan komt er ook zicht op de extra kosten die moeten worden gemaakt en wat uiteindelijk de besparingen worden tot het moment dat de politie het beheer van de gecentraliseerde meldkamers overneemt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen