Expositie 28 natuurfoto’s van cursisten bij FluXus

De aan de expositie deelnemende fotografen.
De aan de expositie deelnemende fotografen.
Foto: FluXus

In de FluXus muziekschool aan de Westzijde in Zaandam is tot en met september de expositie Goed bekeken te zien, met 28 verrassende natuurfoto’s gemaakt door cursisten van docent Tim Knol. De tentoonstelling geeft een goed beeld van wat de cursisten inspireert.

De onderwerpen zijn vrijelijk gekozen; enkele zijn als opdracht tijdens de lessen gemaakt.’Het valt op dat de meesten de natuur intrekken om vogels, insecten of andere dieren te spotten. Bijzonder zijn De IJsvogel van Arnold Kuil en De Kikker van Kees Jak (inmiddels bekend van zijn foto’s bij het weerbericht van de NOS). Er zijn ook opvallende landschappen, straatfoto’s en kunstzinnige foto’s te zien, soms heel fantasierijk met lampen aan het strand bij het invallen van de avond,’ aldus Knol. ‘Je merkt dat de fotografen met een kennersoog en met passie bezig zijn geweest met hun hobby.’

Leren om te zien

Uiteindelijk is dat ook het doel van de cursussen. Hoewel de basiscursus het hanteren van een camera behandelt, gaat het toch vooral om het leren zien van boeiende objecten of taferelen. Daarom bespreekt de docent niet alleen welke knoppen op een camera essentieel zijn. ‘Vergeet de toeters en bellen, maar concentreer je op het beeld. Niet de camera maakt de foto: het is de fotograaf die het beeld bepaalt. Iedereen kijkt, maar fotografen leren om meer te zien.’

In september weer van start

Knol begon in 2014 als netwerkdocent bij FluXus. Er namen 116 cursisten deel aan zijn basiscursus fotografie en 35 aan de cursus voor gevorderden, waarvan er zes gezamenlijk exposeerden in het Weefhuis. Nu is er dan eindelijk weer een expositie in de muziekschool. In september start weer een nieuwe cursusreeks.

De exposanten van wie nu werk te zien is zijn Mieke Boon, Suzanne Groot, Loes Heerkens, Kees Jak, Jeroen Jansen, Kevin Kamphuis, Caston Kroon, Arnold Kuil, Marion Meyer, Maaike Ouwehand, Sjaak Peters, Lisetta Rosita, Willeke Scholz, Henk Tummers, Ed Vermeulen en Ria Vermeulen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen