Zeecruiseschip gaat hier mogelijk Oekraïners opvangen

Het zeecruiseschip GNV Aurelia.
Het zeecruiseschip GNV Aurelia.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad heeft een optie genomen op het zeecruiseschip GNV Aurelia voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Er komt een het haalbaarheidsonderzoek om te bekijken of dat schip met plek voor maximaal 1078 bewoners tijdeljk in de Willem Thomassenhaven bij houthandel PontMeyer in Zaandam kan aanmeren.

Zaanstad denkt daarvoor een periode van minimaal zes maanden tot maximaal anderhalf jaar, maar met een mogelijkheid om te verlengen. Omdat het om een groot schip gaat met veel opvangplekken moet de gemeente nog veel zaken uitzoeken. De kosten zijn nog niet uitgewerkt en evenmin is al duidelijk of het technisch mogelijk is om het schip aan te meren. De omliggende bedrijven moeten goed bereikbaar blijven voor klanten en leveranciers en de (verkeers)veiligeheid mag niet in het geding komen. De gemeente heeft een intentieovereenkomst gesloten voor de komst van de zeereus.

Snel beschikbaar

Ondernemers en omwonenden in de buurt van de potentiële aanmeerlocaties zijn over het onderzoek geïnformeerd en uitgenodigd voor een bijeenkomst waar vragen gesteld kunnen en wensen en ideeën over de mogelijke opvang kunnen worden geuit. De GNV Aurelia is al jaren in gebruik als opvang voor vluchtelingen in Italië en is direct beschikbaar. Alle hutten hebben eigen douche- en toiletvoorzieningen en op het schip zijn voorzieningen zoals onderwijs, medische zorg en speelruimte voor kinderen mogelijk.

Verplichting

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verplicht zo snel mogelijk te zorgen voor opvangplekken waar Oekraïners langere tijd kunnen verblijven. Voor de regio Zaanstreek – Waterland betekende dit in eerste instantie 2000 en later 3000 plekken. In Zaanstad zijn de afgelopen tijd al mensen opgevangen in Taets op het Hembrugterrein en sinds kort op een riviercruiseboot aan de Havenstraat in Zaandam. Daar komt nog een tweede schip van vergelijkbare omvang bij en daarnaast wodt het oude schoolpand van et Buut vebouwd voor de opvang van vluchtelingen. Er zijn echter nog meer bedden nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen