Gemeente goed op weg met verkleinen CO2-uitstoot

Wethouder Annette Baerveldt.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad heeft in 2020 de CO2-uitstoot van de eigen organisatie met zeventien procent verminderd ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn dat jaar ‘goede vorderingen gemaakt op het gebied van verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed, het wagenpark en de openbare verlichting’.

Daarnaast speelde corona een rol: er werd minder op kantoor gewerkt, medewerkers maakten minder dienstreizen en de zwembaden waren dicht tijdens de lockdowns. Wethouder van Duurzaamheid Annette Baerveldt vindt het belangrijk dat de gemeente het goede voorbeeld geeft en op een veilige en verantwoorde manier energiezuiniger wordt. ‘We maken goede vorderingen, maar we zijn er nog lang niet.’ Het gaat om de uitstoot van de gemeente zelf, van Werkom, het Sportbedrijf Zaanstad en Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.

 

Gasverbruik zorgde in 2020 voor bijna de helft van de totale uitstoot. Dat zit voor een groot deel in de verwarming van zwembaden en sporthallen. Ook het brandstofverbruik van het wagenpark en het gemeentelijke materieel had een groot aandeel in de uitstoot in 2020. Zaanstad wordt als gecertificeerde organisatie jaarlijks geaudit door een onafhankelijke en geaccrediteerde instelling. Over het jaar 2020 is de certificering op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder veilig gesteld. De CO2-prestatieladder geeft inzicht in verdere besparingsmogelijkheden voor de komende jaren.

De Slag

Dan wordt verder gewerkt aan het verduurzamen van de organisatie. Daarnaast zal de nieuwbouw van zwembad De Slag op het Sportpark Hoornseveld een positieve impuls geven aan het verder terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat moet in 2024 gebruiksklaar zijn. Alle gebouwen op het nieuwe sportcomplex worden aangesloten op het gaslozeĀ  warmtenet en zijn waar mogelijk zelfvoorzienend qua energie. De verwachting is dat de gemeentelijke organisatie in 2026 30 procent minder CO2 uitstoot ten opzichte ten opzichte van 2019.

Reacties

Cookieinstellingen