Eind vorig jaar 310 huizen van een miljoen of meer

Een deel van de achtertuin van Hobo 6.
Een deel van de achtertuin van Hobo 6.
Foto: Saen Garantiemakelaars

Een jaar geleden meldde Calcasa over 2020 de grootste stijging ooit van het aantal miljoenenwoningen in ons land: de toename van 40 procent in één jaar was nog niet eerder vertoond. Het afgelopen jaar was de stijging echter liefst 69 procent, naar ruim 142.900 huizen met een waarde van een miljoen euro of meer. In Zaanstad staan stonden er aan het eind van het jaar 310.

Bron: Calcasa

 

Meer dan drie procent van de Nederlandse koopwoningen kost in middels meer dan een miljoen. Eind 2020 was dit nog geen twee procent. Amsterdam had met 18.550 stuks (waarvan  583 aan de Keizersgracht) veruit de meeste miljoenenwoningen, op gepaste afstand gevolgd door Den Haag (9300), Rotterdam (4050) en Utrecht (3800). De buurten met het hoogste aandeel miljoenenwoningen van Nederland zijn Crailo en Flevo in de gemeente Huizen, waar uitsluitend miljoenenwoningen staat. De woningen in Crailo hebben een gemiddelde prijs per vierkante meter van 7400 euro en in Flevo van 8550 euro.

Sterke stijging

In met name Utrecht en Den Haag was de stijging van het aantal miljoenenwoningen vorig jaar opvallend groot, met respectievelijk 98 en 77 procent. In Rotterdam was dit percentage 68 en Amsterdam had ‘slechts’ 48 procent meer miljoenenwoningen ten opzichte van een jaar eerder. De woonplaatsen met de grootste stijging bevinden zich voornamelijk buiten de Randstad, met Groningen aan kop met 148 procent. In Zaanstad ging het ook hard: van 100 huizen in 2020 naar 310 een jaar later. Maar dat was niet genoeg voor de top tien van snelste stijgers.

Enorme prijsverschillen

Het verschil tussen de bovenkant en de onderkant van de markt is de afgelopen jaren steeds verder uit elkaar gaan liggen. In 2013 behoorde een huis van 700.000 euro nog tot de top één procent van de markt en een huis van 54.000 euro tot de goedkoopste één procent. Een verschil dus van 646.000 euro. Aan zowel de bovenkant als de onderkant zijn de prijzen sindsdien anzienlijk gestegen. Een huis van 1.385.000 euro behoort nu tot de top, terwijl een waarde van 100.000 euro in de onderste één procent valt. Hiermee is het verschil dus opgelopen tot 1.285.000 euro en op 7000 euro na is dat een verdubbeling.

 

Momenteel staan in Zaanstad twee miljoenenwoningen te koop. Aan de Westzijde 20 (zie hiernaast) is het voormalige herenhuis met kantoor-, winkel- of praktijkfunctie plus een (verhuurde) bovenwoning te bemachtigen voor 1,1 miljoen. Volgens de advertentie op Funda zijn veel oorspronkelijke details bewaard gebleven, maar de vraag is voor hoe lang nog: ‘Gezien de oppervlakken kunnen meerdere doeleinden worden gerealiseerd, waarbij meervoudig wonen wellicht een kansrijke propositie is. Investeerders en/ of ontwikkelaars begeleiden wij graag tijdens het uitwerken van ideeën en het proces.’

Hobo

Aan de Hobo 6 heeft Saen Garantiemakelaars voor op de kop af een miljoen een ‘vrijwel nieuwe vrijstaande luxe stadsvillae’ te koop staan (zie de screenshot uit de promotiefilm boven dit bericht), met verdeeld over drie woonlagen een woonoppervlakte van liefst 226 vierkante meter. De woning staat op erfpachtgrond, wat jaarlijks 1161 euro kost. De tuin grenst aan vaarwater, daarachter ligt de groene heuvel met wandelpaden en er is een steiger om een bootje aan te leggen, om maar eens wat pluspunten te noemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen