Hoe toegankelijk is Zaanferry voor mensen die slecht lopen?

De twee haltes van de ferry in hartje Zaandam.
De twee haltes van de ferry in hartje Zaandam.
Foto: Facebook / Zaanferry

Woordvoerder Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek kaartte de toegankelijkheid vn de Zaanferry in het centrum van Zaandam aan op Twitter en kreeg daar geen bevredigende reactie op van de gemeente.e POV-voorman Harrie van der Laan heeft het stokje nu van haar overgenomen en er technische vragen over gesteld.

https://twitter.com/sonjapuhldiehle/status/1521444147604897794

De tweets van Puhl-Diehle werden ook opgepikt door De Orkaan – ze waren tenslotte ook aan de lokale ‘omroep’ gericht – en door ons met belangstelling gevolgd. Heeft de gemeente dat laatste ook gedaan en is de situtatie bij de opstapplaatsen van het veer daar bekend, vraagt Van der Laan. ‘Klopt het dat opstappen voor de Ferry gebeurt aan de kant van de Beatrixbrug?’ In de aankondiging dat de Zaaneferry weer zou gaan varen liet Rederij Lee aan het begin van het seizoen weten dat er ‘een gunstigere overstap in het centrum van Zaandam’ was gekomen. ‘Waar voorheen vanaf het Zaantheater naar de Westzijde gelopen moest worden kunnen passagiers nu op- en afstappen tussen de twee sluizen in en hoeven dus niet meer over de Dam,’ schreven wij toen.

Nu lijkt het er echter op dat mensen met een rolstoel of een scootmobiel niet meer kunnen instappen richting Wormerveer, maar alleen op en neer kunnen naar Amsterdam wanneer ze instappen bij het Zaantheater. Het roept bij de Partij voor Ouderen en Veiligheid ook de vraag op hoe dit is geregeld bij de Zaanse Schans en in Wormerveer, waar vanwege de vervanging van de Zaanbrug een tijdelijke halte is gekomen tegenover Café Sman aan de zuidkant van de Zaanweg. Staat bij beide opstapplaatsen een bord dat verwijst naar de opstapplaats voor rolstoel en scootmobiel?

De POV heeft ook vernomen dat de bewijzering bij de Zaanse Schans niet goed te begrijpen is voor toeristenm en geezien de vele problemen met liften in de openbare ruimte in Zaandam dringt zich ook de vraag op hoe passagiers die slecht ter been zijn aan en van boord komen wanneer de lift bij het Zaantheater defect raakt. Zaanstad steekt dit jaar (weer) 181.500 euro in de veerverbinding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen