Vier jaar cel voor mislukte kunstroof in Zaans Museum

'De Voorzaan en de Westerhem'.
'De Voorzaan en de Westerhem'.
Foto: Zaans Museum

De mislukte poging om het enige doek van Claude Monet dat in bezit is van het Zaans Museum te stelen heeft de een 49-jarige Amsterdammer Henk B. een gevangenisstraf van vier jaar opgeleverd. Die straf is gelijk aan de eis. De man probeerde er op 15 augustus vorig jaar met het schilderij De Voorzaan en Westerhem vandoor te gaan.

Toen een omstander B. en een medeverdachte buiten het museum probeerde tegen te houden, dreigden de twee met geweld. De medeverdachte schoot daarna daadwerkelijk met een wapen in de richting van de voeten van de getuige, die er desondanks in slaagde om het schilderij van B. af te pakken en terug te geven aan het museum. De kunstdief was ’s ochtends samen met zijn helper ander naar de Zaanse Schans gegaan. Hij ging alleen het museum binnen, trok het schilderij van de muur getrokken en rende ermee naar buiten. De medeverdachte stond buiten op hem te wachten en samen stapten ze op een scooter. De verdachte riep vervolgens ‘gun, gun, gun’ en/of ‘schieten’ toen ze op verzet stuitten en er ook schoten vielen. Uiteindelijk reden ze zonder buit weg.

Nog steeds niet te zien

Het schilderij van de Franse impressionist Monet werd in 2015 door het museum aangekocht voor ongeveer 1,5 miljoen euro. Als gevolg van de diefstal moest het museum twee dagen zijn deuren sluiten. Het schilderij is weliswaar terug in het museum en inmiddels gerestaureerd, maar kan om veiligheidsredenen nog steeds niet tentoon worden gesteld. Het doek maakt deel uit van internationaal cultureel erfgoed: het gaat om een uniek en daarmee onvervangbaar doek van een wereldwijd gewaardeerde schilder.

Voltooide diefstal

De advocaat van de verdachte stelde dat er sprake was van een poging tot diefstal. Daar is de rechtbank het niet mee eens. Die vindt dat er juridisch gezien sprake was van een voltooide diefstal, omdat de verdachte het schilderij had ontvreemd en ermee naar buiten was gelopen. Dat het schilderij kort daarna van de verdachte is afgepakt en aan het museum werd teruggegeven, maakt dat niet anders. Het gaat om een bijzonder brutale diefstal op klaarlichte dag, oordeelt de rechtbank.

Veel getuigen

Omdat de diefstal werd gepleegd op een zondag in de zomervakantie, waren op dat moment veel medewerkers en bezoekers in het museum aanwezig. De diefstal en de knallen van het schieten hebben grote indruk gemaakt op de aanwezige medewerkers en bezoekers, onder wie ook kinderen en hebben hen angst aangejaagd. Daarnaast wordt het publiek door de diefstal voorlopig de kans ontnomen om naar het schilderij te komen kijken en daarvan te genieten, vindt de rechtbank. De uitzonderlijkheid van het gestolen goed maakt de diefstal des te ernstiger.

Dwang

Volgens B. is hij – kort samengevat – na het verlies van een partij wiet onder druk gezet om het schilderij te stelen. Deze verklaring is voor de rechtbank niet te controleren en doet er eigenlijk ook niet toe. De rechtbank hoeft daar bij de strafoplegging geen rekening mee te houden. Wel heeft de rechtbank meegewogen dat de man al veel vaker veroordeeld is voor diefstallen. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 45 dagen uitzitten dat hij de Monet-roof binnen de proeftijd heeft begaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen