Vier jaar cel geëist tegen kunstrover Zaans Museum

'De Voorzaan en de Westerhem'.
'De Voorzaan en de Westerhem'.
Foto: Zaans Museum

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen de 49-jarige Amsterdammer Henk B., die wordt verdacht van de mislukte roof van een doek van Claude Monet uit het Zaans Museum op 15 augustus vorig jaar. Dat is een langere straf dan hem te wachten stond na een eerdere kunstroof.

B. ging op de bewuste ochtend vermomd het museum binnen en haalde met de nodige moeite het werk De Voorzaan en de Westerhem van de Franse impressionist van de muur. Vervolgens vluchtte hij naar buiten, waar een handlanger op een scooter op hem stond te wachten. Medewerkers van het museum en omstanders wisten op de parkeerplaats van het museum te voorkomen dat het tweetal er met het schilderij vandoor ging. De officier van justitie tilde er zwaar aan dat er, toen B. achterop de scooter zat door zijn mededader een paar schoten zijn gelost, om de omstanders af te schrikken.

Nog niet te zien

Het schilderij raakte door de roof beschadigd. Het is inmiddels gerestaureerd, maar nog niet teruggehangen in het museum. Het Zaans Museum kocht het doek in 2015 voor circa anderhalf miljoen euro. Bij het bepalen van de strafeis hield de officier rekening met het omvangrijke strafblad van B. Daarop prijkt onder meer een veroordeling voor een eerdere kunstroof. In 2002 stal B. met een medeverdachte twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Die werken doken eind september 2016 op in Italië bij een onderzoek naar de maffia in Napels. B. kreeg in 2005 in hoger beroep drie jaar en twee maanden cel opgelegd voor deze roof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen