Eerste zitting kunstroof Zaans Museum zonder verdachte Henk B.

'De Voorzaan en de Westerhem'.
'De Voorzaan en de Westerhem'.
Foto: Zaans Museum

Verdachte Henk B. van de mislukte kunstroof in het Zaans Museum op 15 augustus vorig jaar liet het vandaag aan zijn advocaat Ivan Appel over om zijn belangen te bepleiten op de eerste voorbereidende rechtszitting in deze zaak. B. kent het klappen van de zweep: hij werd eerder veroordeeld voor de diefstal van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum.

De 49-jarige Amsterdammer die sinds zijn arrestatie in september in voorlopige hechtenis zit wordt nu vervolgd voor poging tot diefstal met geweld, omdat er geschoten is op twee werknemers van het museum. Die raakten niet gewond bij de poging om het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van de Franse impressionist Claude Monet te stelen. Dat werk is ruim zes jaar in het bezit van het Zaans Museum sinds het voor een slordige 1.160.000 euro werd aangekocht. B. werkte samen met een tweede man, die nog niet in beeld is. Hij gaf zichzelf aan.

Vragen

De rechtbank besluit morgen over een mogelijke schrosing van de voorlopige hechtenis van B., waarbij vooral vluchtgevaar een overweging zal zijn. Wanneer de zaak voor behandeling op de rol staat is ook nog niet duidelijk. Een laatste vraag is wanneer het doek van Monet weer in het Zaans Museum te zien zal zijn. Het 150 jaar oude pronkstuk is niet beschadigd geraakt in augustus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen