Poging tot diefstal Monet uit Zaans Museum nog zonder details

'De Voorzaan en de Westerhem'.
'De Voorzaan en de Westerhem'.
Foto: Zaans Museum

Een schietpartij in Zaandam vanmorgen hield mogelijk verband met een poging tot een kunstroof bij het Zaans Museum. Kunstdetective Arthur Brand heeft dat van meerdere mensen te horen gekregen. ‘Het schijnt dat de daders met een Monet naar buiten zijn gerend,’ vertelt de bekende kunstkenner.

Het lukte de daders volgens de bronnen van Brand niet om hun buit mee te nemen. Het museum heeft slechts één schilderij van de Franse impressionist Claude Monet: De Voorzaan en de Westerhem. Het museum kocht het in 2015 voor 1,16 miljoen euro. De politie kan nog niets bevestigen en het museum zelf is niet bereikbaar voor een reactie. Wel meldde de politie zelf dat rond 10:30 uur een schietpartij was gemeld op het Schansend. Niemand raakte gewond en twee verdachten zijn er op een motor vandoor gegaan.

Monetjaar

De Franse schilder Claude Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam en maakte er 25 schilderijen, waar de Zaanstreek bijzonder trots op is. Dit jaar zou het feit dat het bezoek anderhalve eeuw geleden was groots gevierd worden, maar daar stak corona een stokje voor. Een bescheidener programma werd echter wel op touw gezet.

Druk mee bezig

Volgens het Noordhollands Dagblad zag een ooggetuige dat een omstander dat een omstander probeerde één van de twee daders van de kunstroof van de motor af te trekken, waarop er door geschoten zou zijn en het schilderij werd achtergelaten. Op de vraag of daadwerkelijk is geschoten, antwoordt een politiewoordvoerder dat het daar wel ‘alle schijn van heeft’. Verdere details kon hij nog niet kwijt. ‘We zijn er ontzettend druk mee bezig.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen