Opvang één groot Oekraïens gezin aan Noorddijk mogelijk

Foto: Google Street View

Burgemeester Jan Hamming heeft een gedoogbeschikking afgegeven voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de woning aan de Noorddijk 100A in Wormerveer. Die is eigendom van Baloe. De kinderopvangorganisatie heeft hem voor dat doel ter beschikking heeft gesteld en met inzet van veel veel vrijwilligers opgeknapt en ingericht.

Het pand is vorig jaar aangekocht om de worden vervangen voor nieuwbouw voor kinderopvang. De woning met vier slaapkamers, een woonkamer, eetkamer, keuken en badkamer stond al geruime tijd leeg. Voor een periode van maximaal zes maanden is er plaats voor één huishouden, aldus Hamming. Die wilde een tijdrovende procedure voor een wijziging van het bestemmingsplan om de opvang mogelijk te maken niet afwachten en omzeilt dat nu met de gedoogbeschikking. Omdat er één gezin wordt opgevangen in een zelfstandige wooneenheid is er geen sprake van strijdigheid met het Paraplubestemmingsplan woningsplitsing, kamerverhuur en toeristische verhuur of met de Huisvestingsverordening, schrijft hij aan de raad.

Brandveilig

De Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland heeft de woning beoordeeld op brandveiligheid en geconcludeerd dat één groot gezin er veilig kan wonen. De bewoners gaan geen huur betalen en de rekeningen voor gas, water en licht worden door de gemeente doorgestuurd naar het Rijk. Den Haag heeft toegezegd alle kosten die gemeenten maken voor de opvang van voor de oorlog gevluchte Oekraïners te zullen vergoeden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen