Gemeente weet zich geen raad met opvanghuis Wormerveer

Foto: Google Street View

Irma Bentvelzen is ‘behoorlijk gefrustreerd’ dat het in hele korte tijd met een groep helpers opgeknapte en ingerichte huis voor vluchtelingen uit Oekraïne leeg blijft staan. Zaanstad geeft vooralsnog niet thuis waar het de selectie van bewoners voor de woning in Wormerveer betreft, meldt de NOS.

Het huis staat al drie weken klaar voor minimaal acht vluchtelingen, maar volgens Bentvelzen wordt ze door Zaanstad naar het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers verwezen en daar wordt ze teruggestuurd naar de gemeente. ‘Ik stuur mailtjes, maar het is helemaal stil aan de andere kant,’ aldus de voormalige directeur van kinderopvangorganisatie Baloe. ‘Ik vind het vervelend voor al die mensen die zich hebben ingezet. We hebben ook sponsorgeld gekregen. Al die mensen zijn in afwachting, daar voel ik me ook verantwoordelijk voor.’ Zelf stelde ze haar vakantie uit om te helpen het huis aan de Noorddijk bewoonbaar te maken. Het was dioor Baloe aangekocht als toekomstige locatie voor kinderopvang.

De gemeente laat weten zich nog niet goed raad te weten met dit soort kleinschalige opvanglocaties. ‘De gemeente en de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland richten zich met name op grootschalige opvang.’  Verwachten wordt ‘op niet al te lange termijn’ duidelijkheid te kunnen geven over het gebruik van het opvanghuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen