Arrestaties in Zaandam en Utrecht na fraude met zorggeld

Het SVB-gebouw bij het station in Zaandam.
Het SVB-gebouw bij het station in Zaandam.
Foto: Google Street View

De Arbeidsinspectie heeft in Zaandam en Utrecht drie mensen aangehouden die verdacht worden van fraude met persoonsgebonden budgetten. Twee van hen werken bij de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die de budgetten uitkeert. Meer aanhoudingen in de toekomst worden niet uitgesloten.

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft die zorg zelf kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. De Arbeidsinspectie vermoedt dat het drietal samen valse zorgovereenkomsten indiende bij de SVB. In die overeenkomsten werden bankrekeningnummers gewijzigd en het geld werd vervolgens naar bankrekeningen van zogenoemde katvangers overgemaakt. In totaal kreeg de SVB valse documenten van negentien cliënten binnen. In twaalf gevallen werd betaald. Om wat voor bedragen het gaat is niet bekendgemaakt.

Cliënten de dupe

De nu aangehouden verdachten kwamen eind vorig jaar in beeld. Zorgkantoor VGZ deed aangifte, net als een aantal cliënten. ‘Zij liepen als eerste het risico de dupe te worden van de gepleegde fraude, omdat zij in eerste instantie te horen kregen dat hun zorgbudget al was besteed,’ aldus de inspectie. De SVB heeft aangifte gedaan en zegt mogelijke fraude zeer serieus te nemen. ‘Van medewerkers wordt verwacht dat ze te allen tijde integer handelen. In het uitzonderlijke geval dat dat niet gebeurt, gaan we onmiddellijk over tot actie.’ De verdachten zijn geschorst in afwachting van het onderzoek en de getroffen budgethouders zijn inmiddels gecompenseerd, meldt de organisatie. Ook zijn de procedures rondom het wijzigen van bankgegevens aangepast.

 

Reacties

Cookieinstellingen