Onderzoek naar combi wonen en werken op Zuiderhout

Foto: Google Street View

Ikea heeft laten weten zich definitief niet te vestigen op Zuiderhout en door de ontmanteling van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekabaalgebied is Zaanstad eigenaar geworden van de grond en panden van het voormalige Bruynzeel-complex. Het logische gevolg daarvan is een haalbaarheidsstudie naar een mix van werken, wonen en voorzieningen op met name het noordelijke deel van Zuiderhout.

Daarnaast heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin zij het college vraagt om samen met Exter toekomstbestendige oplossingen voor dat bedrijf te onderzoeken. Wethouder van Economische Zaken Hans Krieger vindt dat al deze ontwikkelingen vragen om een nieuwe visie voor dit gebied. De woningnood zorgt ervoor dat Zaanstad creatief moet omgaan met de plekken in de stad waar nog ruimte is voor transformatie. Tegelijkertijd wil de gemeente belangrijke bedrijven zoals Exter en Kalfsvel behouden omdat zij belangrijk zijn voor de welvaart en de werkgelegenheid. Op HoogTij is nog voldoende (milieu)ruimte voor deze bedrijven om verder te groeien.

Kostbaar

Verplaatsing van deze bedrijven is echter ontzettend kostbaar. Het onderzoek moet uitwijzen of de transformatie en toevoeging van woningen op Zuiderhout voldoende geld kan opleveren om zowel woningbouw als het faciliteren van bedrijven op HoogTij mogelijk te maken. Ook moet het onderzoek ophelderen of de aankoop van het Ikea-perceel door de gemeente wenselijk is, om het vervolgens te gebruiken voor permanente woningen voor verschillende doelgroepen. Ook de mogelijkheid van tijdelijke woningen wordt verkend.

Het detailhandelscluster op Zuiderhout met de woon- en kluswinkels blijft een winkelgebied. De gemeente gaat in kaart brengen hoe dit gebied verder versterkt kan worden. Het haalbaarheidsonderzoek is naar verwachting over zes maanden klaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen