Zaanse Klimaatcrisis Coalitie wil urgentie in de politiek zien

Foto: Pixabay / Tumisu

De Zaanse Klimaatcrisis Coalitie heeft een brandbrief naar de nieuwe raadsleden, het college en informateur John Bijl gestuurd. Daarin wordt de lokale politiek opgeroepen om leiderschap te tonen op het gebied van klimaat en duurzaamheid en worden alvast suggesties gedaan, zoals een – via loting – in te stellen burgerberaad.

De recente rapporten van de Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties en de Wereld Meteorologische Organisatie geven duidelijk aan dat snel en drastisch ingrijpen noodzakelijk is, stellen de initiatiefnemers van de Zaanse Klimaatcrisis Coalitie Tamara Meerhoff, Carmen Benjamins, Dianne Boone en Eva Eistert. ‘De tijd om maatregelen te nemen om nog ernstiger consequenties te voorkomen raakt snel op. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, verweet onlangs politici nog een ‘crimineel gebrek aan leiderschap’ in de klimaatcrisis,’ schrijven zij in een persbericht.

Ernstige zorgen

Zij en de anderen maken zich ernstig zorgen over het Zaanse klimaatbeleid. De afgelopen raadsperiode heeft de gemeente onvoldoende gedaan voor een noodzakelijke snelle afname van broeikasgassen, menen ze. ‘Een crisisaanpak is noodzakelijk. Wij vragen daarom aan alle politieke partijen om de klimaatcrisis als uitgangspunt te nemen in de aankomende gesprekken en plannen. Het is van groot belang dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en eerlijk is over de klimaatcrisis en mensen bewust maakt van de noodzaak tot grootschalige verandering. De vervolgstap is dan te doen wat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en dit te doen op een rechtvaardige manier.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen