Film en wandeling voor liefhebbers van architectuur

Een scène uit 'The Competition'.
Een scène uit 'The Competition'.
Foto: Vimeo

In de filmreeks Babel Cinema is op vrijdag 22 april vanaf 19:00 uur in De Fabriek in Zaandam The Competition van te zien. De documentaire van regisseur Angel Borrego Cubero biedt volgens het architectuurplatform ‘een ontluisterend kijkje in de keuken van de ‘starchitect’’.

De wereldberoemde sterarchitecten Norman Foster, Frank Gehry, Jean Nouvel, Dominique Perrault en Zaha Hadid strijden om de ontwerpopdracht voor een Nationaal Museum in Andorra. De documentaire laat niet alleen de spanning van de ontwerpcompetitie zien, maar ontbloot ook de ijdelheid van opdrachtgevers en architecten. Na de film gaat programmamaker Wendy van Wilgenburg van Babel in gesprek met de architecten Neelu Boparai (van Boparai Associates Architecten en ontwerper van onder meer wooncomplex Romanov), Merijn de Jong (Heren 5 Architecten) en Johan Krol (Nunc Architecten). In The Competition worden diverse talen gesproken en de film is in het Engels ondertiteld). Kaarten zijn hier te bestellen.

Architectuurwandeling

Op zondag 22 mei houdt Babel een bijzondere architectuurwandeling door oud en nieuw Zaandam. De Archigids van Babel vertelt daatbij over ‘het complexe en fascinerende ontwikkelproces van het nieuwe centrumgebied’. Er wordt gelopen langs hedendaagse Zaanse architectuur, zoals het stadhuis, Hotel Inntel en het fietsenpakhuis. Ook wordt stilgestaan bij een aantal bijzondere gebouwen uit het verleden, soms enige tientallen jaren oud (denk aan de met sloop bedreigde Beatrixflat), soms bijna een eeuw (Maison d’Essence), of nog langer geleden gebouwd, zoals het werk van stadsarchitect L.J. Immink.

De wandeling start om 14.00 uur voor de ingang van het stadhuis. De kosten bedragen 7,50 per persoon, maar vrienden van Babel en kinderen tot achttien jaar mogen gratis mee. Aanmelden via [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen