Aantal woningen Peperstraat van 120 naar rond 540

Foto: Gemeente Zaanstad

Er komen circa 540 huur – en koopwoningen in de vernieuwde Peperstraat, groot en klein en met een ondergrondse parkeergarage. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht rond een groot park. Het moet een plek zijn waar het fijn is om te zijn, en niet alleen om met de auto doorheen te rijden van A naar B.

Het plan is opgedeeld in twee fasen. Er komen negen nieuwe gebouwen en ongeveer 30 procent van de nieuwbouw wordt sociale huur. Ook komt er seniorenhuisvesting. De appartementen in fase 1 worden als eerste gesloopt. Huurders uit fase 2 die dat willen, kunnen (indien passend) in één keer verhuizen naar de nieuwbouw, zo belooft de website over het project. De bewoners die zich verzetten tegen de sloop van hun woningen – waaronder die in de Beatrixtoren – hebben ondervonden dat dit op papier mooier klinkt dan het in werkelijkheid uitpakte. De bewonerscommissie dreigt naar de rechter te stappen als eigenaar Opportunity Vastgoed geen uitsluitsel heeft over de precieze rechter van de bewoners van de in totaal 120 woningen.

Begeleiding

Volgens de kritische bewoners worden zij door de consulenten die de herhuisvesting begeleiden niet op hun rechten gewezen. ‘Een huurder die de eerste woning maar accepteert ondanks dat de woning tijdens de bezichtiging ontzettend tegenvalt, maar denkt met een urgentie geen woning te mogen weigeren. De consulenten die voor een huurder een opzegbrief schrijven, terwijl deze huurder nog geen eens zijn nieuwe huurovereenkomst heeft ontvangen. Hoezo risico?’ zijn voorbeelden van De Burenvereniging Peperstraat op Facebook.

‘Huurders die veel kleiner gaan wonen met toch flinke huurverhogingen. Huurders die twijfelen of ze deze huur in de toekomst kunnen blijven betalen gezien de hoge huurverhogingen. Huurders die hopen dat ze nu wel voor huurtoeslag in aanmerking komen. Had dit niet van tevoren bekeken moeten worden?’ Uiteraard zijn er ook huurders die blij zijn met hun nieuwe woning, is daar ook te lezen, maar ‘deze groep vormt echter de minderheid (33 procent).’

De Peperstraat is nu vooral een drukke straat die wordt gedomineerd door auto’s. De nieuwe Peperstraat wordt een groene, parkachtige straat met veel ruimte voor de fietsers en voetgangers. Auto’s van bewoners en bezoekers staan straks in de parkeergarage onder de grond. Boven de garage – in het midden van de nieuwe straat – komt een groot ovaal vormig park met daaromheen de nieuwbouw. In het ontwerp en in de hoogte sluiten deze nieuwe gebouwen aan op de omliggende buurten, laat de architect in het bovenstaande filmpje weten.

Bijeenkomsten

Op 25 januari was er een online informatiebijeenkomst over de plannen voor huurders, buren en andere geïnteresseerden. De gemeente en de ontwikkelaar lichtten daar de laatste versie toe toe. De laatste is na het besluit van de gemeenteraad om door te gaan met de herinrichting van de straat begonnen met de herhuisvesting van de huidige huurders. ‘Het merendeel van de huishoudens uit fase 1 heeft een huisbezoek gehad om hen te informeren en te ondersteunen. Inmiddels is aan de eerste huishoudens een stadsvernieuwingsurgentie toegekend,’ aldus de meest recente berichtgeving.

Ook is het Peperstraatoverleg begin maart opgestart. Dit overleg gaat ongeveer eenmaal in het kwartaal plaatsvinden om vertegenwoordigers te informeren over de voortgang, maar ook om vanuit bewoners en omwonenden te horen of er zaken zijn die spelen. De komende periode organiseert Opporunity nog een aantal bijeenkomsten met verschillende groepen die in en rondom de Peperstraat wonen. Daarnaast komen er nog bijeenkomsten over specifieke thema’s zoals verkeer en parkeren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen