Verwarring over aantal nieuwe sociale woningen Peperstraat

Foto: Gemeente Zaanstad

Democratisch Zaanstad heeft vragen bij de verkoop door ZVH van haar flat in de Peperstraat aan ontwikkelaar Opportunity Vastgoed / Breevast en bij het aantal sociale huurwoningen in de geplande nieuwbouw. Daarvan is steeds gezegd dat het er meer worden dan de huidige 122, maar is dat wel zo? En kan de corporatie haar appartementen wel zomaar van de hand doen?

DZ-fractievoorzitter Juliƫte Rot heeft in het jaarverslag van ZVH over 2020 een zinsnede ontdekt over 100 nieuwe sociale huurwoningen voor de Zaanse corporatie in de Peperstraat en dat heeft alarmbellen doen afgaan. Zijn dat alle woningen die ZVH er gaat afnemen en zo ja, worden er op dat vlak dan nog andere partijen actief? En wordt er onderscheid gemaakt tussen sociale woningen voor specifieke groepen, zoals ouderen met een zorgvraag?

Maatschappelijk vermogen

De verkoop van de flat van ZVH is op hoofdlijnen rond en Rot is benieuwd wanneer de definitieve overeenstemming zo ongeveer verwacht wordt. Hoewel de deal theoretisch dus nog kan worden afgeblazen is er al wel groen licht gekomen voor de afgifte van stadsvernieuwingsurgentie voor de huurders van de corporatie en is de peildatum voor de herhuisvesting vastgesteld. Dat lijkt Rot de verkeerde volgorde. Zij wijst er daarnaast op dat de Autoriteit Woningcorporaties (AW) stelt dat er bij de verkoop van sociale woningen maatschappelijk vermogen kan weglekken en dat dit ook schadelijk kan zijn voor de belangen van huurders. Een corporatie moet daarom volgens de wet voor bepaalde verkopen vooraf goedkeuring vragen van de AW. Hoe zit dat in het geval van de Peperstraat, wil Democratisch Zaanstad via schriftelijke vragen te weten komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen