Op Stille Zaterdag kruiswegstaties te zien in Wormerveer

Foto: Google Street View

Op Stille Zaterdag zijn tussen 14:00 en 17:00 uur kruiswegstaties te zien in de protestantse kerk aan het Noordeinde in Wormerveer. Kruiswegstaties zijn afbeeldingen van de lijdesweg van Jezus. Die begint als hij veroordeeld wordt en eindigt met zijn begrafenis.

Sil Holdeners ‘Jezus wordt ter dood veroordeeld’.

 

Op de dag voor Pasen is in de kerk beeld- en tekstmateriaal beschikbaar om bij de staties stil te staan en deze te overdenken. Ze zijn gemaakt door mensen die betrokken zijn bij de Protestantse Gemeente van Wormerveer, jong en oud, man en vrouw. Het resultaat is een kruisweg waarin het menselijk lijden op een persoonlijke manier in beeld is gebracht. Het gaat dan over verdriet en troost, over leven en sterven, over Jeruzalem en Oekraïne.

Via Dolorosa

Een kruisweg telt altijd veertien staties (van het Latijnse statio, dat halteplaats betekent). Het idee erachter is dat de gelovige zo in gebed de Via Dolorosa kan doorlopen, zonder in Jeruzalem te zijn geweest. De lijdensweg van Jezus wordt meestal uitgebeeld in schilderstukken, maar het kan ook om reliëfs gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen