Deze maand 800 euro energietoeslag naar inwoners met uitkering

Foto: Pixabay / Christian Oehlenberg

De gemeente keert deze maand de energietoeslag van 800 euro van het Rijk uit aan huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Volgens wethouder Natasja Groothuismink krijgt Zaanstad een toenemend aantal meldingen van energieleveranciers binnen over betalingsachterstanden bij inwoners. Darover zijn afspraken gemaakt om oplopende schulden te voorkomen.

‘De stijgende energieprijzen zijn voor veel mensen echt een zware last, vooral als ze het al niet heel breed hebben. Ik hoop dat we met deze toeslag de financiĆ«le druk voor onze inwoners enigszins verlagen. Met aanvullende maatregelen, adviezen en ondersteuning kunnen we nog meer inwoners helpen,’ laat Groothuismink in een persbericht weten. De inwoners van wie bekend is dat zij een laag inkomen hebben – zoals mensen met een uitkering – ontvangen de toeslag automatisch op hun bankrekening. Dat zal gebeuren in de derde week van april. Daarna kunnen ook de inwoners met een laag inkomen die niet bij de gemeente bekend zijn de toeslag aanvragen. Dat zal digitaal of schriftelijk kunnen.

Besparende maatregelen

Door een onderscheid te maken in automatisch ontvangen en zelf aanvragen wil de gemeente voorkomen dat dat inwoners de toeslag twee keer ontvangen. Zaanstad wil inwoners daarnaast helpen om te besparen op hun energierekening. Huurders hebben eind februari een brief ontvangen met een waardebon van 80 euro voor bijvoorbeeld radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen of led-lampen. De bon kan ook worden gebruikt voor een gesprek met een energiecoach die adviseert welke maatregelen in de woning mogelijk zijn om te bezuinigen op de energierekening. De komende tijd volgen er nog meer acties om mensen met een laag inkomen te helpen met energiebesparing, belooft de gemeente.

Reacties

Cookieinstellingen