Natuur & Milieu ziet aandeel deelauto’s hier achterblijven

Overal auto's....
Overal auto's....
Foto: Google Street View

De stichting Natuur & Milieu roept Zaanstad op om aan de slag te gaan met duurzame mobiliteit. Deelauto’s krijgen hier nog niet echt voet aan de grond en de fietsinfrastructuur behoeft verbetering. Bovenal dient de auto echter minder dominant te worden in het straatbeeld.

Bron: Natuur & Milieu

 

Uit een opinieonderzoek onder inwoners van de 40 grootste gemeenten in opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat bijna twee op de vijf (38 provent) stedelingen een deelauto zou over­wegen als deze dichtbij staat en niet duurder is dan de eigen auto en dat een meerderheid van 57 procent het verminderen van het aantal parkeerplaatsen ten behoeve van meer groen en deelmobiliteit in de straat steunt. Straten zijn volgens de organisatie bedoeld voor mensen en niet primair voor verkeer.

Raadgevingen

‘Een veilige en aantrekkelijke straat nodigt uit om te lopen of fietsen. Maak straten fijn om in te leven, niet alleen om door te rijden. Kies voor een autovrij of autoluw centrum: stimuleer parkeren aan de rand van de stad en creëer autovrije schoolstraten, fiets- en leefstraten. Zorg voor voorzieningen dichtbij de mensen, zoals de winkel, dokter of bibliotheek. Zorg voor brede stoepen en fietspaden: en vergeet het onderhoud daarvan niet. Stimuleer de loop- en fietscultuur: zorg er voor dat mensen voor school en sportclub de auto laten staan. Geef autodelen een kans om te groeien in uw gemeente en zorg voor goede informatie en promotie,’ geeft Natuur & Milieu (nieuwe) raadsleden onder meer mee.

Zaanstad al op weg

De gemeente werkt aan de mobiliteitshubs met een divers aanbod van vervoermiddelen (openbaar vervoer, fiets, auto, cargobike etcetera) die de organisatie voorstaat en ook het weren van vrachtverkeer uit dorpskommen door de bevoorading van winkels aan de randen te laten overnemen door kleinere elektrische voertuigen is geen nieuw gezichtspunt voor de lokale politiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen