Tweede asielboot uit Huizen aangekomen in Zaandam

De eerste boot.
De eerste boot.
Foto: COA

Het COA heeft hotelschip Carissima gisteren overgevaren van Huizen naar Zaandam, om daar tijdelijk plaats te bieden aan 150 asielzoekers. Het schip van de Oostenrijkse rederij Rad & Reisen moest Huizen verlaten omdat daar vanwege de start van het vaarseizoen andere bedrijven contracten hadden afgesloten voor het gebruik van de kade.

De gemeenteraad ging vorige week akkoord met de komst van een tweede asielboot in de Achtersluispolder, die naast de eerste komt te liggen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zocht een alternatieve plek voor de Carissima en kwam volgens burgemeester Jan Hamming uit bij Zaanstad, omdat onze gemeente heeft laten zien de zaken goed te kunnen organiseren. Ook het COA heeft inmiddels de zaken op orde, zei Hamming: rekeningen die Zaanstad indient worden op tijd betaald en dat was bij eerdere samenwerking wel eens anders. De relatie met de buurt is goed, er waren nul klachten en de politie is nog nooit opgeroepen. Het COA is verantwoordelijk voor de organisatie van (sport)activiteiten en dat gaat steeds beter. De betrokkenheid van vrijwilligers en het bedrijfsleven is volgens de burgemeester ‘enorm’.

Kookprobleem

Hij wilde niet beloven dat het COA nu klaar is met Zaanstad en er is onderzoek gaande naar plekken waar asielzoekers langer kunnen blijven dat op een boot, met alle beperkingen die dat geeft. Wel hebben de bewoners inmiddels de door henzelf zo gewenste uitbreiding van kookgelegenheden voor elkaar: ze kunnen ervoor terecht bij maakgemeenschap De Hoop en ook in de kantine van voetbalvereniging Rood Wit. Drie dagen in de week wordt er nu gekookt en dat wordt bijzonder gewaardeerd, vertelde Hamming. De boot die uit Griekenland komt om de kleinere Carissima te vervangen heeft bovendien een ‘hele grote professionele keuken’ aan boord, waarbij brandgevaar geen spelbreker is. Op de tweede boot is plek voor dezelfde doelgroepen en is sprake van dezelfde voorwaarden als op de eerste boot, waardoor veiligelanders uitgesloten zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen