DZ wil ook meepraten over nieuw college, zonder ‘platte partijpolitiek’

Foto: Twitter / Raad Zaanstad

Democratisch Zaanstad is zonder enige onderbouwing van informateur John Bijl of de zes fracties die zijn overgebleven voor de collegevorming uitgesloten van verdere gesprekken, schrijft fractievoorzitter Juliëtte Rot in een open brief aan Bijl, de POV, PvdA, Rosa, VVD, GroenLinks en het CDA. De partij wil alsnog meepraten, maar dan graag over de inhoud en niet nu al over personen.

‘Ons gezamenlijke belang moet liggen in een zo goed mogelijk bestuur voor deze gemeente, los van individuen en platte partijpolitiek, in het belang van onze inwoners en ondernemers,’ schrijft Rot, daarmee suggererend dat poppetjes en ‘platte partijpolitiek’ nu dus wel de agenda bepalen. De partij die van drie naar vier ‘en bijna vijf’ zetels ging en daarmee één van de winnaars van verkiezingen van afgelopen maand was, heeft als één van haar speerpunten het veranderen van de bestuurscultuur in Zaanstad en ziet nu dat er van de door haar zo gewenste transparantie in deze informatiefase al weinig terechtkomt. Dat steekt: ‘Wij betreuren het dat op deze manier onze 5927 kiezers zo snel aan de kant worden gezet.’

Juliëtte Rot.

 

Aan het begin van het eerste gesprek met Bijl stelde DZ de vraag waarom de eerste gesprekken met de in de raad gekozen in beslotenheid plaats moesten vinden. ‘De informateur gaf aan dat het zou kunnen gaan over personen en dat deze uitspraken in een ‘veilige omgeving’ gedaan zouden moeten kunnen worden. We gaven aan geen behoefte te hebben om te spreken over personen,’ aldus de open brief. ‘We benoemden dat onze ervaring tot nu toe is dat eerst gesproken wordt over personen en dan over de (politieke) inhoud. ‘Wie van jullie wordt er wethouder?’ is wat ons betreft niet de eerste vraag die gesteld zou moeten worden.’  Want welke waarde heeft dan de matrix die is opgesteld met de inhoudelijke standpunten van alle partijen, om overeenkomsten en verschillen in beeld te brengen? Een document waarvan DZ hoopte dat het deze keer ‘niet alleen door de shredder gezien zou worden’.

Constructieve opstelling

Democratisch Zaanstad heeft zich realistisch opgesteld, aldus Rot. Om te komen tot een nieuwe manier van besturen zijn kleine stappen nodig. Wisselende meerderheden binnen de gemeenteraad zorgen ervoor dat voorstellen niet per se gesteund worden door collegepartijen of afgewezen worden door oppositiepartijen en dat komt ten goede aan een stabieler gemeentebestuur. ‘Kortom Democratisch Zaanstad heeft haar visie en ideeën met u gedeeld. We hebben daarbij geen blokkades opgeworpen, geen eisen gesteld en een realistisch beeld geschetst waarin we stapjes kunnen zetten om de huidige bestuurscultuur te veranderen. Een verandering die door vrijwel alle partijen als wenselijk gezien wordt,’ schrijft Rot aan Bijl. ‘Wij waren dan ook in de veronderstelling dat we als constructieve gesprekspartner, die bereid is bestuursverantwoordelijkheid te nemen, verder in het proces betrokken zouden worden.’ DZ toont zich dan ook bereid om alsnog mee te praten met de zes uitverkoren fracties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen