POV in plaats van D66 en CU: college met zes partijen?

Foto: Raad Zaanstad

De POV in plaats van D66 en de ChristenUnie en business as usual voor de huidige coalitiepartijen PvdA, VVD, Rosa, GroenLinks en CDA. Dat lijkt de koers van informateur John Bijl nu hij met deze partijen in gesprek gaat over de uitgangspunten voor de vorming van een nieuw college.

Afgelopen week sprak Bijl met vertegenwoordigers van alle dertien fracties in de gemeenteraad. Op basis van die gesprekken nodigt hij verkiezingswinnaar Partij voor Ouderen en Veiligheid en de overige vijf uit voor een gezamenlijk gesprek. ‘Naar mijn mening delen deze fracties een onderling vergelijkbaar inzicht hoe de manier van werken tussen volksvertegenwoordiging en college tot stand kan komen. Daarnaast vormen zij een brede afspiegeling van de gemeenteraad, en daarmee van de samenleving,’ aldus Bijl in een voortgangsbericht.

Prioriteiten

De informateur bespreekt met hen de vraag welke uitgangspunten zij zien voor de vorming van het college. Ook komt aan de orde welke onderwerpen de fracties noemen voor een collegeprogramma. Daarnaast wordt besproken welke thema’s de gemeenteraad in de komende vier jaar raadsbreed kan oppakken. Voorbeelden die hiervoor al zijn genoemd zijn de nieuwe omgevingswet en de participatie van inwoners. De beoogde vervolgstap is dat de informateur zijn eindverslag van de informatieronde aanbiedt aan de gemeenteraad, waarna een formateur aan de slag gaat met de samenstelling van een college.

Reacties

Cookieinstellingen