Partijloze informateur volgende week aan de slag

John Bijl.
John Bijl.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstads grootste partij heeft John Bijl bereid gevonden om als informateur de eerste stappen te zetten om te komen tot een coalitie. De Partij voor Ouderen en Veiligheid wilde een informateur zonder politieke kleur en koos daarom voor de gespreksleider, publicist en directeur van het Periklesinstituut. Het uitgangspunt is om een coalitie te realiseren met minder partijen dan de zeven van dit moment.

Bijl gaat vanaf volgende week met alle dertien partijen uit de gemeenteraad in gesprek en brengt daarna verslag uit tijdens een openbare bijeenkomst in de raadzaal. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad werd de POV voor het eerst de grootste partij en daarna die het vertrouwen van de andere fracties  om het voortouw te nemen bij de formatie. ‘Voor de POV is het heel belangrijk dat er een coalitie komt met een ruime en gebalanceerde vertegenwoordiging uit de raad. Dat kwam ook duidelijk naar voren in het duidingsdebat. Wat ons betreft maken zowel partijen links als rechts van het midden deel uit van die coalitie.’ laat voorman Harrie van der Laan weten in een persbericht.

Wie wil er meedoen?

Hij streefet naar een constructieve samenwerking met de hele gemeenteraad. ‘De informateur krijgt dan ook de opdracht om met dit uitgangspunt te onderzoeken hoe en onder welke voorwaarden een college kan worden gevormd.’ De informateur onderzoekt in de gesprekken met de raadfracties welke daarvan bereid zijn het verdere proces van collegevorming op te pakken. ‘Ook is aandacht voor welke thema’s daarvoor in de coalitie-onderhandelingen moeten worden besproken. De informateur brengt ook verslag uit welke thema’s de komende periode raadsbreed op de agenda kunnen komen. Op basis van deze gesprekken brengt hij een advies uit over het betrekken van de samenleving en de maatschappelijke partners bij deze thema’s.’

Bijl begeleidt in zijn dagelijks werk gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Hij is deskundige in het organiseren van het samenspel tussen gemeenteraad en college. Met zijn inzet helpt hij gemeenteraden om hun positie te versterken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen